"Газпром" понижи цените за редица европейски страни

"Газпром eкспорт", дъщерна компания на руския монополист "Газпром", промени договорите с редица европейски страни. Както съобщава агенция Интерфакс, позовавайки се на анонимни източници, сега цената на природния газ по дългосрочните договори на "Газпром" ще се адаптира към пазарната цена на горивото.

Променени са договорите с немската компания Wingas, с френската GDF Suez, с италианската Sinergie Italiane, със словашката SPP и австрийската Econgas. Документите са били преподписани в края на 2011 и началото на 2012 г., съобщава Интерфакс във вторник.

Европейските компании многократно настояваха "Газпром" за измени договорите по такъв начин, че стойността на природния газ да съответства на пазарните цени. При значително понижение на газовите цени на енергийния пазар, за европейските потребители е по-изгодно да купуват суровината от борсата, а не от "Газпром", но те не можеха да направят това, тъй като имат задължения пред руската компания за обем на закупените количества газ.

Преговорите за преразглеждане на договорите вървят отдавна. Още в началото на 2010 г. зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев заяви, че в течение на три години "Газпром" ще доставя на Европа до 15% от природния газ по борсови цени. Година по-късно шефът на руската компания Алексей Милер заяви, че европейците са започнали да се отказват от намеренията си да минат на нови цени.

Въпреки това, няколко европейски компании (E.ON Ruhrgas, Verbundnetz Gas, Wingas) успяха да договорят с "Газпром" намаление на цените. От съобщението на Интерфакс не става ясно дали сега Wingas са успели още веднъж да преразгледат договорите си.

Освен немски компании, по-ниски цени е договорила и италианската фирма Edison, която още през 2010 г. даде на съд "Промгаз", дъщерна компания на "Газпром", и поиска понижение на цените. "Газпром" тогава успя да урегулира спора по извънсъдебен ред.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?