“Газпром” преговарял за купуване на “Дау Джоунс”

“Газпром” преговарял за купуване на “Дау Джоунс”

Руският държавен нефтен и газов гигант “Газпром” е преговарял по по-примамливо от конкурентите си предложение за закупуването на компанията “Дау Джоунс”, която издава вестник “Уол стрийт джърнъл”, пише в. "Таймс".

“Нюз Корпорейшън медия” предложи за “Дау Джоунс” малко повече от 5 млрд. долара.

Регистрирани в комисията на САЩ по ценните книжа и борсите документи сочат, че освен предложението на “Нюз корп.”, която беше готова да даде по 60 долара на акция, “Дау Джоунс” е получила още няколко оферти.

Така на 10 юли е постъпила заявка от “международна нефтена и газова компания”, която по потвърдена от източник на “Таймс” информация е на “Газпром”.

Не е ясно колко далеч са стигнали преговорите и дали са се провеждали пряко или чрез посредник. В документа се посочва, че от компанията, изрично назовавана "Company F", така и не са дали конкретно предложение.

Фактът обаче, че руският нефтен гигант е обмислял подобен род придобивка, подчертава глобалните амбиции на “Газпром” и Русия, коментира изданието.

“Газпром” е най-голямата в света газова компания, която владее 17% от проучените запаси от газ в света и която доставя една четвърт от необходимия на Европа газ.

Гигантът обаче инвестира и в други сфери на бизнеса, като селското стопанство, автомобилната промишленост и медиите. Сред неговите медийни активи са няколко руски телевизионни компании и радиостанции. “Уол стрийт джърнъл” би станал за монополиста вратичка към западните средства за масова информация.

Смята се, че е малко вероятно, ако “Газпром” беше продължил преговорите, американските власти да позволят “Уол стрийт джърнъл” да попадне в ръцете на руска компания, която е подкрепяна от държавата. Съединените Щати вече блокираха няколко мащабни поглъщания на активи в САЩ от чужди национални компании. Последният по време случай беше когато американските власти принудиха “Дубай порт уърлд” да продаде американската си дъщерна фирма “P&O”, след като Дубай придоби тази британска компания, която осигурява работата на портовете и пристанищните комуникации.

През 2001 г. “Газпром” купи “НТВ”, единствената за този момент в Русия независима от държавата общонационална телевизионна компания. През юни 2005 г. той взе под контрола си влиятелния руски вестник “Известия”.  На “Газпром” принадлежи и третата по големина руска банка, застрахователна компания и авиокомпания.

Връзките на “Газпром” с Кремъл се дължат на това, че председател на съвета на директорите ѝ е първият вицепремиер на Руската федерация Дмитрий Медведев. В съвета на директорите влизат също и министърът на търговията Герман Греф и министърът на енергетиката и промишлеността Виктор Христенко. През юли руските парламентаристи дадоха на “Газпром” “зелена улица” за създаването на негова собствена частна армия.

“Нюз Корп.” подписа сделката за придобиване на “Дау Джоунс” през август, след като получи съгласието на семейство Банкрофт, собственик  на контролния пакет на компанията.

Лица, близки до “Газпром”, отказаха коментар на сведения за подобни преговори, с мотива, че това са слухове и предположения.

Регистрирането на документа в комисията по ценни книжа и борсите в петък, означава, че е започнало обратно броене до окончателното гласуване на сделката от всички акционери на “Дау Джоунс” на събрание, което се очаква да се проведе през октомври.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?