"Газпром" ще ревизира инвестиционните си планове заради съкращения на разходите

Руската държавна компания "Газпром", която е най-големият производител на природен газ в света, отчете солидна печалба за третото тримесечие на 2008 г., но обяви, че ще е принудена да съкрати разходите си през тази година заради спада в търсенето на основните си пазари.

Търсенето на суровината е намаляло вследствие забавянето на икономиката, а цените на изнасяната от "Газпром" суровина трябва да паднат значително в следващите месеци. В резултат на това се очаква намаление на приходите, което вероятно ще засегне амбициозни инвестиционни планове на руската компания, съобщи в сряда в. "Уолстрийт джърнал".

"Газпром" съкрати производството в първите два месеца на 2009 г., а данните от първите дни на март показват спад с една пета в сравнение със средното производство през март 2008 г. Анализатори смятат, че заниженото търсене ще удари печалбите на компанията.

"Големият въпрос е с колко ще спадне търсенето през тази година", казва Рон Смит, главен стратег в руската "Алфа банк".

"Вече е ясно, че трябва да ревизираме производствения план, одобрен в края на м.г.", заявява Андрей Круглов, заместник – председател на "Газпром", който отбелязва по-слабото търсене в Европа, която е основният пазар на компанията. "Ние просто няма да сме в състояние да продаваме подобни обеми", добавя той.

Круглов казва също, че "Газпром" може да ревизира инвестиционната си програма на няколко пъти през 2009-та. Обичайно компанията прави това два пъти годишно.

"Газпром", която задоволява една четвърт от газовите нужди на Европа, оценява загубите си на 2 млрд. евро през януари, когато доставките за европейските страни бяха преустановени за около три седмици заради ценовия спор с Украйна. През февруари производството е паднало с 16% в сравнение със същия месец на 2008 г., според статистически данни на правителството, публикувани тази седмица.

Преди по-малко от година изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер прогнозира, че петролните цени ще ударят 250 долара на барел и огласи плановете за покачване пазарната капитализация на компанията до 1 трилион долара.

Оттогава обаче цените на петрола, които се калкулират при ценообразуването на газа, драстично поевтиняха.

В края на тримесечието, приключващо на 30 септември, нетната печалба на "Газпром" нараства с 16% до 131.7 млрд. рубли (3.66 млрд долара) от 113.1 млрд. рубли година по-рано. Това се дължи на експортните цени за Европа, които достигнаха рекордни нива през отчетения период.

Финансовият резултат е намален вследствие на загуби от курсови разлики и съобщението, че е възможно италианската ЕНИ да закупи дял от 20% в "Газпром нефт", петролното подразделение на "Газпром".

Споделяне

Още от Бизнес