“Газпромбанк” увеличи контрола си в чешкия кандидат за АЕЦ “Белене”

Банката на руския газов монополист “Газпром” – “Газпромбанк”, увеличи влиянието си в чешкия кандидат за изпълнител на проектирането, строежа и въвеждането в експлоатация на българската АЕЦ “Белене”. Това стана ясно в сряда, след като филиалът за финансова информация на Франс прес – AFX, информира, че “Газпромбанк” е увеличила дела си в руската компания Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), работеща в минодобива, производството на ядрено оборудване и стоманодобива.

ОМЗ е собственик на 100 процента от чешката компания “Шкода Джей Ес” (Ядрено машиностроене), която е водеща с 50 процента участие в консорциума “Шкода Алианс”, подал оферта за АЕЦ “Белене”.

Инвеститори, свързани с “Газпромбанк”, са увеличили дела си в ОМЗ до 75 на сто. Към края на 2005 г. делът на тази група в ОМЗ е възлизал на 42 процента. Тя е изкупила участието на бизнесмена Каха Бендукидзе и на неговия партньор Алан Казбеков. Бендукидзе, който е основател на ОМЗ, е продал дела си, след като е бил назначен за държавен министър, координиращ икономическите реформи в Грузия.

От ОМЗ добавиха, че акциите на компанията, които се търгуват на борсите в Москва, Лондон и Берлин, могат да бъдат свалени от търговията заради структурните промени, които са част от реформите в руския ядрен сектор.

От групата инвеститори, които са съгласували действията си с Федералната агенция по атомна енергия, заявиха, че "текущият процес на реформиране на ядрения сектор ще повлияе върху структурата на компанията ОМЗ и нейното ядрено поделение... и би могъл да повдигне въпросът за свалянето от търговия на акциите ѝ от чуждестранните и руските фондови борси."

Възможно е въпросната група от инвеститори да отправи предложение към миноритарните акционери в ОМЗ за изкупуване на техните дялове "на цена, която няма да надвишава средната им пазарна цена през последните шест месеца", съобщиха от ОМЗ.

Споделяне

Още от Бизнес