ГБС ще строи новото посолство на Германия в София

Старата сграда ще бъде разрушена, след като бъде пусната новата до края на 2020 г.

ГБС ще строи новото посолство на Германия в София

Българската строителна компания "Главболгарстрой" ще строи новото посолство на Германия в София. Първата копка на обекта ще бъде направена в понеделник от външните министри на двете страни Хайко Маас и Екатерина Захариева, съобщиха от немското посолство в петък.

По тази причина консулският отдел на посолството на Германия в София няма да работи само в понеделник. Строителството на новата сграда по никакъв начин няма да повлияе на работата на дипломатическата служба и тя ще продължи да изпълнява функциите си по време на целия процес.

Решението за изграждане на новото посолството е взето през 2014 г. след като федералните власти преосмислят политиката си по отношение на дипломатическите си представителства зад граница. Поводът са многобройните терористични атаки. Гласувана е милионна програма за преустройство на посолствата на Германия в кризисни райони, писа "Шпигел" през 2015 г. Целта е да се гарантира сигурността на германските посолства и на техния персонал.

Новото посолство ще е готово до края на 2020 г.

Новото посолство на Германия ще се строи на празното място между сегашната сграда на ул."Жолио Кюри" 25 и немското училище.

Целият имот, който е собственост на Германия, е с площ от 11 470 кв.м, от които 7750 кв. м са незастроена площ. Новата сграда ще бъде с разгърната застроена площ от близо 3883 кв.м. Близо половината от площта на имота ще бъде озеленена (45.4%).

Проучване на федералните власти е показало, че сегашното посолство не отговаря на изискванията за безопасност и сигурност. Изчисленията сочат, че е по-ефективно да се построи нова сграда, отговаряща на съвременните изисквания, отколкото да се реконструира сегашната.

Работата по изграждането на новата сграда започва през 2017 г. с разрушаване на съществуваща сграда с представителни функции. Новата сграда ще се изгражда по германските и българските стандарти. При възможност ще се използват български материали и изпълнители.

Плановете са новото посолството да е готово до края на 2020 г. След това в него ще се нанесат дипломатическите служби. След преместването на всички офиси в новата сграда сегашната ще бъде разрушена. Това трябва да се случи до края на юли 2021 г.

Строителят е избран с конкурс

Компанията "Главболгарстрой" АД е избрана за изпълнител след проведен конкурс от федералните власти.

Изпълнителят трябва да гарантира, че са взети под внимание, както местните, така и германските строителни наредби и стандарти, с цел проектиране на ефективна и безопасна нова сграда, е посочено в съобщението.

Това ще бъде трети дипломатически обект за ГБС. Компанията на фамилия Пешови построи новото посолство на САЩ, както и резиденцията на посланика на Норвегия в столицата.

 

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?