Гей паради и "Възродителнияг процес" разпалиха страсти в парламента

Снимка: БГНЕС (архив)

Краткото време, което парламентаристите имаха в петък за законодателна програма преди традиционния парламентарен контрол премина в хаотична, но за сметка на това шумна и пълна с обиди дискусия за промени в Наказателния кодекс. Най-спорно се оказа предложението на ДПС за отпадане на давността на престъпленията, свързани с "Възродителния процес". Дебат предизвикаха и исканията на "Атака" за забрана на гей парадите и за въвеждане на повече права на гражданите при самоотбрана.

Първи по проектозакона на ДПС взе думата бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев, депутат от ГЕРБ в момента. Той обвини ДПС в лицемерие, защото, когато са били на власт, при гласуването на този проект са блокирали кворума, друг път пък били гласували "въздържал се“.

"Да правиш търговия с изстраданото от хората е позиция на ДПС. ДПС са богати хора, мултибогати. Въпросът с давността не принадлежи към никоя партия. Това, което сте направили е плагиатство, за вас това е бизнес. Поне една запетайка да бяхте сменили от това, което е внесено навремето", коментира Андреев. Той дълго и пространно говори и по темата досиета.

"С това изказване минавате всякаква граница. Дори нещо друго забелязвам при вас - когато говорите от тази трибуна и в устата ви е ДПС, усещам някаква нервно вегетативна симптоматика. Очите ви изкачат от орбитата, дишането ви се учестява, имате пот на челото, вероятно има и други органи, които са променени", отговори му Тунчер Кърджалиев от ДПС.

"Да не превръщаме парламента в медицински симпозиум", заяви Иван Иванов от Реформаторския блок, който водеше заседанието в този момент. Веднага след това председателстването беше поето от титуляра Цецка Цачева - очевидно, за да върне дебатите към предложенията.

"След като преди малко направихме обстоен здравен преглед, сега сме на път да направим и исторически", каза Цачева, която прекъсна на няколко пъти следващия изказващ се - Филип Попов от БСП.

Попов от своя страна напомни, че не само по време на "Възродителния процес" са извършвани престъпления срещу личността в миналото.

Ако се върнем на "Възродителния процес", трябва да се върнем и по-назад - на периода 41-44 година на жертвите на фашизма, каза социалистът. Защо жертвите на "Възродителния процес" да са по-жертви от тези на фашизма, попита Попов.

Той призова ДПС да не се обръща тенденциозно към историята и обяви, че внесеният от тях законопроект е противоконституционен.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи на вносителите да изтеглят законопроекта си, понеже не бил издържан нито исторически, нито юридически.

"Какво значи лица, свързани с комунистическия режим? Аз в тази зала виждам само едно лице, което не е свързано с комунистическия режим. Това е моята колежка Калина Балабанова, която е родена 90-та година", уточни националистът.

Веднага след това направи забележка и на Методи Андреев за диалекта: "Казва се "едно", а не "идно", "демагогия", а не "димагогия" и т.н, парламентаризмът изисква да се говори правилно". Сидеров предложи на председателката Цецка Цачева да организира курс по правоговор за депутатите. Изненадващо председателката на парламента прие идеята му.

Депутатът от Реформаторския блок и лидер на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов посочи, че най-вероятно групата му няма да подкрепи предложението на ДПС, но не защото не е добро, а защото най-вероятно няма да доведе до нищо.

Малко по-късно парламентаристите се прехвърлиха на други теми.

Преди това съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов заяви подкрепа на предложението на "Атака" за въвеждането на повече права на гражданите при самоотбрана, като в обхвата се включват не само случаите на взлом, а и при защита на имот и вещ.

Накрая Явор Нотев от "Атака" се опита да даде аргументи за предложението за забрана на "развращаващите гей паради". "14 февруари е ден на влюбените. Нека ако някой има обект за чувства от същия пол, да ги показва, когато и всички останали, в деня на влюбените", заключи той и добави, че това било опит да няма разделение.

След това независимият депутат Велизар Енчев се опита да върне дебата за "Възродителния процес", на Цецка Цачева заяви: "Вие сте в реплика, обръщате се към трети лица, ще почнат лични обяснения и влизаме в порочния кръг..." И обсъжданията бяха прекъснати, за да започне парламентарният контрол.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?