Ген. Атанасов: МВР се управлява от най-ретроградните сили на бившата ДС

Най-смущаващото е, че на прага на НАТО българското МВР се управлява от най-ретроградните сили на бившата ДС. С методите за разправа с неудобните, научени в школите на специалните служби на СССР. Именно за това противникът им не може да бъде друг освен шпионин на империализма", казва бившият шеф на НСС о.з.ген. Атанас Атанасов в интервю за в. "Дневник".

Той бе разработван от бившата си служба по "окраска шпионаж" в полза на САЩ и Великобритания. "Най-скандалното е безсрамието на поръчителите и изпълнителите на "мероприятието". Никой от тези герои не изпитва срам от това, което е вършил, а раздразнение заради това, че са го хванали и разобличили", посочва Атанасов.

Той е убеден, че министър Георги Петканов е ангажиран със среди, свързани със спонсорите на предизборната кампания на НДСВ и бившата ДС. "Вижте кои са застанали зад Петканов по повод скандала с подслушването - Цвятко Цветков, Димитър Иванов, Тодор Бояджиев, Младен Червеняков - само представители на т.нар. генералско движение в БСП. Дори от управляващото мнозинство не бе демонстрирано такова единодушие", казва още Атанас Атанасов.

По повод позицията на Сергей Станишев, изразена след среща с министър Петканов, че "Гонм" е политическа провокация на СДС, бившият шеф на НСС заявява: "Политическа провокация е това, че хората от крилото на ДС в БСП изпратиха Станишев да иде в МВР да подкрепи протежетата им там. Да ги подкрепи, и то при явен и груб провал! Което поставя въпроса дали информацията, събирана по "Гном", не е текла и в посока "Позитано" 20".

Структурните промени в НСС най-вероятно се правят за отклоняване на общественото внимание от скандалите с подслушването и отстраняването на неудобните кадри, Атанас Атанасов днес пред журналисти в парламента. Той обясни, че се срещнал с депутати от ПГ на ОДС като експерт във връзка с предложените от сините мерки за достойно членство в НАТО и промените в закона за МВР.

Ръководството на МВР обяви ново преструктуриране на НСС веднага след като избухна скандала с подслушването, само 6 месеца след като сегашната структура на службата бе утвърдена от вътрешния министър Георги Петканов. Според Атанасов това означава, министърът не разбира нищо от работата си. Освен това структурата не е виновна за това, че на службата са се поставяли груби политически задачи.

Помолен да коментира обвинението, че самият той е организирал подслушването и аферата "Гном" Атанасов отговори, че тази теза е доста смешна. Според него по този начин се цели отклоняване на вниманието от основния въпрос, а той е защо е било вършено това нещо. "Смятам, че обществото вече знае защо и това е, за да се събира политическа информация за опозицията", заяви бившият шеф на НСС. Той обясни, че ако бъде поканен да говори пред работната група към парламента, която трябва да разглежда случаите с подслушванията, включително и срещу него, ще отиде да говори, но засега нямал покана.

Контриран, че и по времето, когато той бе шеф на контраразузнаването се отправяха обвинения за подслушване на политически сили, Атанасов заяви: "Кажете досега кой пример е бил доказан с конкретни доказателства за такъв случай." Той настоява президентът и премиерът да упражнят правомощията си над подчинените им структури, за да се разсекрети делото по разработката "Асистенти", за която се твърди, че била използвана за подслушване на политически опоненти.

От изнесеното по вестниците само името "Асистенти" е вярно, каза Атанасов. Той припомни, че Георги Първанов като лидер на опозицията в предишния парламент нееднократно заявявал, че лично той и лидерите на опозицията били подслушвани от МВР. Сега като действащ държавен глава, който лично назначи сегашния директор на НСС, се ослушва и мънка безсмислици за някакво изтичане на информация, а се прави, че не забелязва, че са ги хванали "по бели гащи"", казва о.з. ген. Атанасов пред "Дневник".

Той обяснява, че скандалното дело срещу него за задържания украински самолет е било образувано на 10 октомври 2001 г., няколко седмици преди президентските избори с цел да бъде притиснат Петър Стоянов да го освободи от длъжност. "Но след като подадох оставка, то е станало ненужно и в края на юли 2002 г. е било изпратено за прекратяване. След това им потрябва за нов натиск срещу мен и го извадиха през септември м.г. отново", добавя Атанасов.

Още от България