Ген. Борисов повече не можел "да насърчава" полицаите да работят

Втори ден продължи престрелката в медиите между вътрешният министър Георги Петканов и главният му секретар ген. Бойко Борисов заради кадрови промени в РДВР-София.

"След подобен тип кадрови промени аз не мога да застана пред полицаите и да ги насърчавам да работят", каза ген. Борисов, но не спомена дали смята да подава оставка в този случай. Вчера генералът започна с нова сила публичните атаки срещу Петканов, който уволнявал зад гърба на професионалното ръководство, докато го черпи за рождения си ден.

Нито професионалното ръководство на МВР, нито това на РДВР - София знаеха за промените, които са извършени административно, добави Борисов в отговор на твърдението, че няколко полицейски началници са отстранени след проверка, наредена от министъра и от главния секретар.

Междувременно в Смолян, където е на посещение заедно с премиера Симеон Сакскобургготски, Георги Петканов отбеляза, че пенсионираните трябва да са доволни, че са отстранени по най-безобидния за тях начин.

Проверката на РДВР-София е извършена в продължение на около месец от национална служба "Полиция", уточни вътрешният министър и нарече назначеният от него за шеф ген. Илия Илиев "прекрасен". По негови думи тази проверка е констатирала сериозни слабости, а докладът със заключенията е резюлюиран и от Бойко Борисов. Главният секретар собственоръчно е написал, че е съгласен с констатациите в доклада и препоръчва да се извършват такива проверки и на други места.

С цел оптимизиране на работата в МВР и в частност в регионалните дирекции би било добре редовно да се изготвят проверки, които да изтъкват както слабите, така и силните страни в работата на полицаите, каза Бойко Борисов пред БТА.

По думите му идеята на доклада за РДВР-София била да се очертаят слабите страни на работата, ръководството на дирекцията да се запознае с тези резултати и ако не се вземат мерки и няма ефект след известен период от време едва тогава да има уволнения.

В доклада след проверката за слабостите и положителните страни за работата в РДВР - София, който подписах не се упоменаваше, че ще бъдат отстранявани хора, нито пък имаше имена, отбеляза главният секретар.

Проверката в РДВР- София е поредната, за която съм уведомен постфактум, добави ген. Борисов.

Ако мотивът за освобождаването на полк. Красимир Занев - началник сектор "Престъпления по пътищата" е навършването на необходимата възраст, то тогава защо в МВР има назначени бивши или вече пенсионирани служители от системата, попита ген. Борисов.

Вчера генералът изтъкна като лична заслуга на Занев спрелите магистрални грабежи.

Според Петканов обаче, защитаваният от главния секретар полк. Красимир Занев няма абсолютно никаква заслуга за това, че спряха магистралните грабежи. Заедно с него Петканов пенсионира началника на сектор "Секретариат" в РДВР-София полк.Бойко Ненов и началникът на РСПАБ Елин Пелин подполк.Стоян Цигов.

Шефовете на РПУ-Пирдоп, Самоков, Ботевград и Правец полковниците Иван В. Бочуков, Петър Г.Трифонов, Михаил И. Михайлов и Георги М. Делийски са пенсионирани заради нередности в работата.

Следващата проверка ще е в РДВР-Бургас, обяви Петканов. Там директор е ген. Красимир Петров, спряган като евентуален министър при следващо ляво управление.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: