Ген. Колев: Подготвяме армията за война в Ирак

Генщабът е започнал подготовка за военна операция в Ирак, за да има готовност да реагира, ако бъде взето политическо решение за включване на българската армия под една или друга форма. Това обясни началникът на ГЩ на Българската армия Никола Колев в предаването "Блиц" на Радио "Свободна Европа" и БТВ в отговор на въпрос защо се набират доброволци за Ирак.

"Тъй като по нашите разчети като че ли все повече се изчерпват мирните средства за уреждане на тази криза и като че ли все повече приближаваме този праг, където използването на военна сила става необратимо, и армията, след съответно политическо решение, което е регламентирано в нашата конституция, може да участва под една или друга форма, ако парламентът реши. Но на армията е необходимо технологично време за тази подготовка и за да не се окажем обвинени, че не сме подготвени да изпълним някакво политическо решение, ние водим една малка подготовка", заяви ген. Колев.

Подобно обяснение даде вчера и говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров. Военният министър Николай Свинаров обаче днес отново отрече: "Пак отричам. Не събираме контингент за участие в Ирак. И отрекох и цифрата на командировъчните - 100 долара на ден. Нищо друго в тая информация не съм отрекъл". И добави, че до дни ще вземат решение заедно с шефа на Генщаба ген. Никола Колев дали ще бъдат наказани командирите от Стрямската механизирана бригада, дали информация на медиите за набирането на доброволци.

Малко по-късно през деня обаче Ройтерс предаде думи на пресаташето на МО Румяна Стругарова, опровергаващи твърденията на военния министър. "България е готова да предложи до 150 военни специалисти в случай на война срещу Ирак", съобщи агенцията като се позова на Стругарова. Според информацията специалистите щели да бъдат включени в инженерно подразделение, в което ще има също така ядрени, химически и биологически специалисти.

"Не съм казвала такова нещо, обадиха ми се да коментирам думите на ген. Колев, но аз само им казах, че действително се събира контингент от около 150 души, но за участие в мисии в чужбина. Никога не съм казвала, че е за Ирак", опроверга самата Стругарова информацията. По думите ѝ, никога не е казвала и че те ще бъдат в инженерно - химичен взвод. "Казах само, че се очаква да ни бъде такава специализацията в рамките на НАТО", обясни пресаташето на Свинаров.

Ген. Колев също отрече информациите да са обещавани на доброволците по 100 долара на ден, но смята, че при евентуално решение трябва да има съответното заплащане. "Ние сме български военни и си получаваме заплатите от българската държава. А българската държава дали ще осигури тези средства от бюджета нашия, или ще бъде въпрос на някакво договаряне с тези страни, които ще финансират една евентуална кампания, вече не е военен въпрос", каза ген. Колев.Той посочи обаче, че този въпрос нито е обсъждан, нито има решение.Мнението на ген. Колев е, че както в Босна, Косово и Афганистан, българската армия може да участва в Ирак с небойни формирования.

"Тук не става въпрос за участие пряко във военната операция, а по-скоро този контингент, който ние подготвяме и който може и да не се използва, ако няма съответното решение, той е по-скоро да помогне на мирното население, което би пострадало от евентуална операция", разясни ген. Колев.

Той се опита да изясни позицията си, изразена по-рано тази седмица в интервю за "24 часа", че при война в Ирак е възможно Саддам да удари Израел, евреите да отвърнат на удара и да започне трета световна война.

"Малко е пресилено...от страна на журналистите, които разговаряха с мен", каза ген. Колев, след което обясни: "Моето виждане е, че ако няма ясни гаранции за хода на една евентуална операция и за това тези страни около Ирак да бъдат включени по един или друг начин в подкрепа на тази операция, то ние не знам Ирак с какви оръжия разполага, може би САЩ и Великобритания знаят, но все пак, ако Ирак има възможности да засегне съседни страни със своите оръжия, то при всички случаи като че ли Израел ще бъде обект на такъв удар и много е трудно да се предвиди по-нататък реакцията. Ако Израел се включи в операцията на страната на САЩ, това ще предизвика може би друга реакция".

Турция се притеснява, че при евентуална операция може да се предизвика една верижна реакция, свързана с кюрдския проблем и да се тръгне към кюрдска независимост на Северен Ирак. Това каза ген. Колев, позовавайки се на консултациите си с началника на турския генерален щаб.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?