Ген. Колев поиска целево финансиране за контингентите ни в чужбина

Ако не бъде осигурено целево финансиране за българския батальон в Кербала, ще се наложи за него да се изразходват пари, предназначени за ангажиментите по предстоящото членство на страната ни в НАТО, обяви шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев. Той обясни, че графикът за изпълнение на тези ангажименти към системата за колективна отбрана и операции на Алианса вече тече, а неспазването му от страна на България ще постави под заплаха изпълнението на съюзническите ни задължения.

След заседанието на комисията по отбрана и сигурност, на което отново бе обсъден доклада на междуведомствената комисия за атентата срещу база "Кило", при който загинаха петима военни на 27 декември м.г., ген. Колев припомни, че остава открит въпросът за финансирането на мисиите зад граница и изрази надежда за адекватно политическо решение на НС.

По думите на ген. Колев издръжката на всички задгранични мисии е над 100 милиона лева за тази година.

Военният министър Николай Свинаров и ген. Колев отдавна напомнят, че няма да стигнат средствата за подготовката на третия пехотен батальон. Министърът заяви преди дни, че очаква правителството да задели от хазната допълнителни средства, извън бюджета за отбрана. Финансовият министър Милен Велчев обаче бе категоричен, че няма да има корекции в бюджета, а също, че военното министерство има собствени ресурси.

Шефът на външната комисия Венко Александров заяви, че скоро ще има решение за отделно финансиране на контингентите в чужбина, с допълнителни средства от бюджета.

Очаква се на следващото си заседание комисията да приеме окончателно становище за атентата от 27 декември. Днес не е била обсъждана актуалната ситуация в Ирак след кървавите атентати в Багдад и Кербала. От комисията обясниха, че шефът на военното ни разузнаване е заедно с министър Свинаров в Йордания и се очаква "да получи на място повече сведения".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?