Ген. Мечислав Бенек пое командването на полската дивизия в Ирак

Генерал Мечислав Бенек днес пое командването на многонационалната дивизия под полско командване в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

"Обстановката не е така стабилна, както бихме желали и сме подготвени за всякакви заплахи", каза генерал Бенек на церемония в полския лагер Вавилон, където се намира и щабът на дивизията.

"Вниманието ни ще бъде съсредоточено върху стабилизирането на района, укрепването на администрацията и обучението на местните войници и полицаи", добави полският офицер.

Петдесет и две годишният Мечислав Бенек замени генерал Анджей Тишкевич в рамките на ротацията на полските сили в Ирак. Генерал Бенек е завършил британската Кралска военна академия и е един от първите полски офицери, служили под командването на НАТО при подготовката на Полша за присъединяване към алианса, отбелязва Асошиейтед прес. Той е участвал в няколко мироопазващи мисии.

Варшава е един от най-твърдите поддръжници на американската операция в Ирак. По време на военните действия там Полша изпрати бойни подразделения, а сега страната командва многонационалните сили за стабилизиране в централен Ирак, които включват войници от 21 държави, включително България.

Споделяне

Още от Свят