Генералният щаб: Наборната служба може да отпадне 2007-2008 г.

Наборната военна служба в България може да бъде отменена през 2007 или 2008 година, ако 80 или 90 на всеки 100 войника са кадрови. Това каза в четвъртък за Дарик радио началникът на отдел "Личен състав" в Генералния щаб ген. Динчо Карамунчев. В момента съотношението наборни и кадрови военнослужещи в българската армия е 50 на 50, добави той.

"В момента ние имаме 40 хиляди годни за наборна военна служба., като от армията можем да предоставим 13-14 хиляди места", обясни още ген. Карамунчев. Според него не може повече да се намалява срокът на наборната служба, защото минималната подготовка трябва да отговаря на съвременните военни заплахи и модернизацията на армията ни.

На въпрос дали знае за подготвяния в Турция закон, който дава право на изселниците от България да избират в коя от двете армии да служат и дали у нас може да се очаква наплив от изселници донаборници, ген. Карамунчев отговори, че за да има такова решение, то трябва да бъде двустранно.

"Не може една страна едностранно да реши, че нейните граждани могат да служат в друга страна. Засега не сме сключили и нямаме договаряне по такава клауза", добави кадровият началник на Генералния щаб.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?