Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Георги Петканов: Да си министър не е достатъчно, за да носиш отговорност

0 коментара

Г-н Петканов, вие казвахте на няколко пъти, че МВР не разполага с никакви данни за връзки на политици с организираната престъпност и че такова нещо няма във въпросния материал, че става дума не за доклад, а за докладна записка и че тя е готвена двайсетина дни преди случая с взрива на мерцедеса на Иван Тодоров - Доктора, а случката се е използвала просто като съвпадение. Това са неща, които се знаят. И смятам да започнем оттам насетне. Новото, което се споменава е, че ще ви искат оставката като вътрешен министър и както пише вестник "Пари", че са готови да ви жертват. Каква е според вас вашата персонална отговорност за този случай?

По въпроса за оставката думата имат премиерът и управляващото мнозинство. Те трябва да вземат решение по този въпрос, ако този въпрос е на дневен ред. Що се касае до моята персонална отговорност, по повод на този скандал аз мисля, че не нося никаква отговорност. Аз не съм...

Нали... какво работите?

Аз съм министър на вътрешните работи в момента.

Значи би трябвало някаква отговорност да носите.

Отговорност, г-н Коритаров, се носи, когато сте извършили нещо нередно - деяние, нарушение или престъпление. Вие какво считате? Аз какво престъпление или нарушение съм извършил?

Е, точно затова ви питам, защото много депутати от мнозинството...

И аз ви отговорих.

...твърдят, че това е компромат.

Компромат в смисъл?

И то че, компромат срещу двама министри и един народен представител от мнозинството и че информацията е изтекла в медиите от представител на МВР. Министър Велчев вчера каза по Би Ти Ви, че поне един човек от МВР носи отговорност за изтичането на информация. Нонка Матова, депутат от мнозинството, е цитирана да казва, че е възможно хора от МВР да са изнесли в пресата това.

Да, възможно е. Да, възможно е. В цялата тази история каква е моята вина? Аз какво съм извършил?

А, вие сте министър.

И следователно... Това, че си министър, не е достатъчно да носиш отговорност...

И носите политическа отговорност. Политическа отговорност не се ли носи?

Да... Носи се тогава, когато си виновен за нещо. А самият факт, че си министър, не означава, че носиш отговорност по силата на това, че притежаваш такова качество. Другият въпрос...

Това не е качество, това е длъжност.

Длъжност или, добре, съгласен съм. Дали е компромат, или не тепърва ще се установява. Във всеки случай едно е безспорно - че МВР и в частност аз такъв компромат не е подготвяло.

Добре, дали е компромат или не, казвате, тепърва ще се установява. Ако не е компромат, това означава, че действително би имало основания да се съмняваме за връзки между политици и организираната престъпност.

Да се съмняваме, винаги може да го правим. Но нито в докладната записка, нито въобще в масивите на МВР с данни за връзки на действащи политици, министри, депутати с престъпния свят няма.

Имате ли спомен кой високопоставен генерал, заемащ най-високия пост в рамките на МВР, каза пред "Неделя 150", че докладът фактически съдържа и снимков материал за връзки на политици с организираната престъпност?

Да, главният секретар ген. Борисов. И вчера той обясни пред комисията защо го е казал и какви изявления е направил.

Добре, ако във вашата докладна записка няма изобщо данни за връзки на политици с организираната престъпност, тогава защо главният секретар на МВР според вас казва такова нещо?

В докладната записка такива данни няма. И никога...

Тогава защо ги е оповестил?

...не е имало. Това може да обясни Борисов и вчера той...

Той не ли обясни на вас?

Не, той на мен не е необходимо да обяснява. Той обясни това на вътрешната комисия.

Добре, неформално не се ли срещнахте, не го ли попитахте какво е имал предвид?

Не, не съм разговарял по тоя въпрос.

Въобще?

Да. Той...

Вие срещате ли се с него в рамките на министерството?

Разбира се, че се срещаме.

И не сте го питали нищо за...

Да, разбира се, че съм се срещал.

Не сте го питали...

Борисов обясни...

Какво обясни?

...пред комисията, че той е имал предвид бивши политици, а не действащи в момента, че е бил неправилно разбран, че думите му са изтълкувани неправилно. И това е всичко.

Бивши политици? Има ли в докладната записка имена на бивши политици?

Не. Не.

Е, какви бивши политици тогава се имат предвид?

Сега, г-н Коритаров, вие може би трябваше да поканите ген. Борисов.

А, не, напротив, аз знам, че има Министерство на вътрешните работи, има министър на вътрешните работи, който се казва...

Да, но всички тези въпроси, които...

...Георги Петканов.

...които отправяте, са въпроси за ген. Борисов.

А на вас не ви ли е интересно как се е стигнало до тази ситуация? Защо това нещо изведнъж излиза пред медиите, става национален скандал и се оказва, че такова нещо няма? Как стават тези работи?

Да, въпросите към Борисов трябва да отправите.

Добре, ... кой трябва да понесе отговорност за това, че на базата на нищо, на нищо съществуващо реално в правното пространство, се предизвиква национален скандал и се уронва престижът на България?

Ами, въпросът е много ясен. Този, който го е направил.

Кой го направи?

Ами, вие преценете.

Е, кажете вие, нали сте министър?

Не, вие преценете.

Е, аз затова ви питам, журналистът пита, министърът отговаря. Кой го направи този скандал?

Вие добре знаете.

Не знам, затова ви питам. Ако знам, ще го кажа. Вие знаете ли кой го направи?

Не коментирам.

Ама, аз не ви питам да коментирате, а дали знаете. Кой го направи, г-н Петканов, този скандал?

Вие добре знаете.

Не знам, затова ви питам. А вие знаете ли?

Не коментирам.

Нали, пак ви казвам, не ви карам да коментирате, просто дали знаете.

Не коментирам.

Добре. Снимките. Тези снимки казвате, че не са правени със специални разузнавателни средства, не са работа на МВР. Нали така?

Да.

Три снимки.

Да.

Вие виждали ли сте ксерокопия, както пише тук? Не сте виждали...

Две от тях.

Две от тях. Правен ли им е анализ?

Не.

От гледна точка на следното нещо. Хората, които са снимани, след като не са снимани със специални разузнавателни средства, значи са снимани от обикновен фотограф.

Нямам представа от кого, но не са от МВР. Не са резултат на специални разузнавателни средства.

Имате ли усещането дали тези хора са знаели, че ги снимат в момента, или са снимани без тяхно съгласие? Може ли да се направи такъв извод, като се видят снимките?

Да, значи, аз лично си направих такъв извод.

Какъв е той?

Че те не знаят, че са снимани.

Сега, връщам ви към това, което казва Румен Миланов, че е имало опасност Иван Тодоров-Доктора да използва тези снимки като дебитни карти, т.е. да получава някакви пари или да получава някаква защита от може би митницата там, като минава или в някакви ситуации, които да го пазят заради близост с политици вероятно. Нали, това го е казал г-н Миланов вчера...

Да.

Оттук може да се направи изводът, че някой тенденциозно е поканил тези хора на яхта, за да ги снима и да използва тази снимка. Логичен ли е такъв извод?

Това са предположения.

Логично ли е то?

Може би е логично. Но...

Значи поне един от хората, които са били в тази компания, или поне двама са знаели защо отиват тези хора там, защо са поканени и че ще бъдат снимани.

Г-н Коритаров, всякакви предположения са възможни, включително и това, което вие казвате. Но аз не мога да твърдя, че е така, защото нямам доказателства...

МВР знаеше ли, че снимките са на яхта край Монако?

Не. Значи, това вече е важният въпрос, който задавате. В МВР видяхме тези снимки, аз лично две от тях, тъй като третата няма наши представители, в смисъл депутати, министри...така че третата снимка аз не съм я виждал. Но от другите две снимки...

От това, което се вижда?

...които се виждат, които видяхме, такива изводи не могат да се направят... Едната снимка е в близък план, четирима човека играят карти на една маса. А втората е една палуба, в далечен план се виждат 6-7 силуета, хора.

Значи са снимани от двама души.

Не знам, не мога да кажа дали са от двама. Те може да са снимани от един и същ в разстояние на половин час време. От тези снимки не става ясно къде те са правени.

Значи, не се е знаело...

Не може да се направи...

...че са край Монако.

Да. И в МВР, и в МВР ние не знаехме, че тези снимки са правени в Монако. Два дена след това аз от медиите разбрах, че тези снимки са правени в Монако.

Изводът тогава - кой и по какви съображения е съобщил на медиите?

Изводът е, че освен МВР и други хора са знаели за тези снимки и са знаели повече, отколкото знае МВР, доколкото те са знаели, че снимките са правени в Монако.

Добре. МВР поинтересува ли се колко струва един билет, за да се гледа състезанието, автомобилното рали, от яхта на Монако?

Не. И няма да се интересува, тъй като това не е проблем на МВР.

А не е ли скрита корупция, ако министри и депутати бъдат поканени и им бъдат платени билети от по 1000 или 2000 долара за такова удоволствие от бизнесмен?

Аз такива изводи не мога да правя, защото не знам кой ги е поканил.

Спас Русев, те казаха.

Дали те са си плащали и т.н. Така че...

Спас Русев известен ли ви е като име?

Като име да.

Познавате ли го?

Бегло.

Има ли някакво отношение към финансирането на кампанията на НДСВ за изборите?

Мисля, че не. Или поне аз не знам.

А възможно ли е той да се окаже ключовата фигура, която е организирала издълбоко целия компромат?

Не мога да кажа подобно нещо.

И все пак, да се върнем към важния въпрос - кой носи отговорност за скандала?

Аз не мога да правя заключения в тая насока.

Но вие знаете кой предизвика скандала.

Във всеки случай не съм аз.

Г-н Петканов, и в крайна сметка, когато едно общество в продължение на седем дена великденски празници, че и след това, се разтърсва от една интрига около яхта, не е ли морално някой да каже "аз нося отговорност" или поне да посочи кой носи отговорност?

Значи, случаят като такъв е неприятен, вие сте прав, с това съм съгласен. В тоя смисъл, ако има виновни лица, би трябвало да постъпят така, както вие казвате.

Има ли виновни лица?

Това аз не мога да кажа. В момента има образувано следствено дело от Военна прокуратура, което надявам се да установи истината по случая, кои са виновните лица, откъде е изтекла информацията и т.н.

*Публикуваме с незначителни съкращения интервюто на Георги Коритаров с министъра на вътрешните работи Георги Петканов в предаването "Блиц" на Радио Свободна Европа и Би Ти Ви

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.