"Геострой" с най-големи обороти във високото строителство през 2012 г.

Владимир Вутов

"Геострой", която е част от групата на "Геотехмин", взе златния медал на Камарата на строителите при високото строителство в секторната класация на Камарата на строителите в България (КСБ) за 2012 г.

Класацията се прави традиционно всяка година за професионалния празник на строителя Димитровден. Тази година в конкурса участваха 3814 дружества, като сред тях не са включени осемте най-големи строителни компании и холдингови структури – "Геотехмин", "Балканстрой", "Булгартрансгаз", "Главболгарстрой", "Енемона", "ПСТ холдинг", "Станилов" и "Трейс груп холд", които миналата година получиха специални награди за цялостен принос към сектора.

Победителите в отделните четири категории се избират на базата на подадените от тях към строителния регистър данни, като най-голяма тежест имат приходи от продажби – 15 точки, дълготрайни материални активи – 5 точки и наетият персонал – 10 точки.

Така най-голямата компания в категория високо строителство за 2012 г. е "Геострой" с приходи от 111.8 млн. лв. Това е почти удвояване на резултата спрямо предходната година, когато оборотът ѝ е бил 63.6 млн. лв. Увеличените поръчки са довели и до увеличаване на работните места като през миналата година в "Геострой" са работили 453 души при близо 300 година по-рано. Дълготрайните материални активи на компанията се оценяват на над 38 млн. лв.

"Геотехмин" се управлява от Владимир Вутов. Дружеството традиционно работи по обекти на медодобивния комплекс "Елаците мед". Изпълнител е и на смесения комплекс "Сан Стефано плаза" в центъра на София. В същата категория сребърен и бронзов приз взеха две варненски дружества - "Комфорт" и "Планекс", с приходи за 2012 г. в размер на съответно 103.9 млн. лв. и 86.3 млн. лв.

При транспортната инфраструктура лидер е "СК-13 холдинг", която отчита лек спад на приходите през 2012 г. до 117.6 млн. лв. при 129.5 млн. лв. за 2011 г. Сред по-известните обекти, по които компанията е работила, са разширението на метрото в София и строителството на участъка от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия". На второ място в категорията е "Хидрострой" с приходи от 86 млн. лв. за 2012 г. Трета сред големите компании е "ГБС-инфраструктурно строителство", чиито приходи за годината са 88.4 млн. лв. Въпреки че е реализирала повече продажби от "Хидрострой", тя отстъпва като материални активи и брой заети.

В енергийната инфраструктура топ три на големите строители се оформя от "Филкаб", "Атаро Клима" и "Атоменергоремонт".

При благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда с най-голям оборот през 2012 г. е "Понссторйинженеринг". Оборотът на бургаската фирма е над 42.6 млн. лв. за 2012 г., което е ръст от над 4 млн. лв. спрямо година по-рано. Втори са "Райкомерс констръкшън", а трети "Каро трейдинг".

Споделяне

Още от Бизнес