"Заплатите на политическия кабинет вдигнати, за войската - нищо"

ГЕРБ дава военното министерство на прокурор заради раздадени пари

Ангел Найденов: Нелеп микс от политическа чалга и конспиративни теории

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ засили огъня към военното министерство, което през последните дни се тресе от скандали, и обяви, че внася два сигнала до прокуратурата за нередности във ведомството.

 

Oсвен това от партията на Бойко Борисов обвиниха министъра на отбраната Ангел Найденов, че е вдигнал заплатите на съветниците си и провежда политическа чистка.

 

Найденов от своя страна отхвърли твърденията на опозицията с лаконичния коментар, че "са странен и нелеп микс от политическа чалга, конспиративни теории и злоупотреба с личната драма на хората". Той не ги коментира по същество, но върна топката с изнасянето на съмнителни практики от министерството по време на управлението на ГЕРБ. В това число отказ на предишното ръководство да си получи вече платени мебели.

 

МО раздавало средства

 

Първият сигнал на ГЕРБ до държавното обвинение е за отпускане на средства на обществени организации. Според бившия зам.-военен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Валентин Радев става въпрос за общо 68 490 лв.

 

Вторият трябва да доведе до проверка дали има конфликт на интереси при назначението на Мариян Йовчев за председател на Съвета на директорите на холдинга "Терем".

 

Освен това бившият зам.-военен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Валентин Радев обвини, че министърът на отбраната Ангел Найденов е увеличил заплатите на хората от политическия си кабинет с 56%, докато "за войската – нищо". Освен това той се обяви и срещу "политическите назначения".

 

В понеделник военният министър освободи шефа на политически си кабинет Иван Жерков, а е решил да смени и постоянния секретар на МО Добромир Тотев, като рокадата там минава през проверка на работата му от атестационна комисия.

 

От МО обявиха, че причината за смяната на Жерков е несправяне с работата, но според него истинската причина е преминаването му от БСП в АБВ и решението му да защити Тотев.

 

Политическа чистка

 

Според ГЕРБ действията за освобождаване на постоянния секретар са неправомерни.

 

Toтев бе назначен на поста от служебното правителство на Марин Райков, като длъжността е с мандат от четири години. Въпреки че официалният мотив за евентуалната му смяна ще бъде незадоволителната му работа, остава въпросът защо това се прави в последния момент и дали така няма да се назначи друг подходящ кадър на мандатната длъжност.

 

Според ГЕРБ, в момента се освобождават и други хора от търговските дружества, за да се назначат близки до БСП кадри.

 

Валентин Радев коментира, че целта е да разчитат на тези хора за следващите избори.

 

Правителството на ГЕРБ обаче също има известен опит с подобни назначения. В края на управлението членове на политическия кабинет на бившия военен министър бяха преназначение в администрацията и така те запазиха местата си в министерството.

 

Тогавашният секретар на отбраната Николай Милков напусна, за да стане началник на кабинета на служебния премиер Марин Райков, а после бе изпратен за посланик в Канада.

Във вторник от ГЕРБ критикуваха и орязания бюджет за отбрана. В същото време обаче той не е чувствително по-нисък от разходите за отбрана по тяхно време.

 

Атака срещу ведомството дойде и от бившия военен министър Николай Цонев, който заемаше поста в края на мандата на тройната коалиция.

 

Той излезе с отворено писмо до Ангел Найденов, в което посочва, че преди няколко дни във ведомствения хотел "Шипка" служител на агенция "Военни клубове и военно-почивно дело“ към МО се е самоубил. Няколко дни преди това той е бил уволнен, а според Цонев "по предварителна информация, именно това е причината да отнеме живота си".

 

Ангел Найденов върна обвиненията със задна дата

 

Ангел Найденов от своя страна заяви, че това, "което заслужава внимание, е предмет на парламентарни въпроси, на които съм отговарял многократно".

 

"Странното е, че тъкмо хора, които вече са задавали въпроси в комисията и са "ръкопляскали доволно", продължават с питанията пред медиите. Дали същите тези хора, които днес задават въпроси, имат желанието да направят коментар за управлението и практиките, а и за натрупаните задължения във ВМА, които са надхвърлили 90 млн. лв.?", посочи Найденов.

 

"Дали имат желанието да направят коментар за сключените по времето на предишното ръководство на Министерството на отбраната неизгодни договори с изключително сериозни финансови последици за ведомството? Като пример бих искал да посоча договор, сключен през 2009 г. за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане, по който е изплатена цялата дължима сума на фирма "Мебекс" ЕООД и въпреки многократните покани от фирмата-изпълнител, в това число нотариално заверени, ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" и министерството не са направили нищо, за да си получат поръчаните мебели и имущество, и те са някъде в складовете на изпълнителя", посочи още военният министър.

 

Освен това той отбелязва "системното неспазване на вътрешните правила и драстични нарушения при подписването на договори и споразумения, без да се съгласувани с дирекция "Правно-нормативна дейност", като преговорите са водени от началника на политическия кабинет на предишния министър на отбраната без да има необходимите компетенции и правомощия".

 

"А дали имат същото желание за коментар и повече информация по последиците от техни решения по изпълнение на договорите за изграждане на интегрирана система за командване и управление на ВМС и договорите за електронно и комуникационно оборудване за въвеждане на универсални мобилни комуникации (UTMS) и за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, адаптиране на наземни РЛС и комплекси от ВВС за освобождаване на канали за наземно цифрово и телевизионно радиоразпръскване", посочи Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България