ГЕРБ отстъпи за тавана на плащанията в брой, ще е 5000 лв.

Трябва да има баланс, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

ГЕРБ направи отстъпление за тавана на плащанията в брой, като той ще падне до 5000 лв. вместо до първоначално обявените 1000 лв.

Това стана ясно от изказване в сряда на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Преди месец и половина по предложение на финансовото министерство кабинетът прие схема за ограничаване на плащанията в брой до 1000 лв. през 2019 г.

В момента кешовите плащания са допустими в размер до 10 000 лв., докато според проекта той трябва да бъде намален до 1000 лв. в следващите две години, като първата стъпка – 5000 лв. трябва да влезе в сила още от август 2017 г., настоява ведомството на Владислав Горанов. От 1 януари 2018 г. прагът трябва да падне на 3000 лв., а от началото на 2019 г. - на 1000 лв.

Основният аргумент на МФ е борбата със сивата икономика, доколкото банковите трансакции оставят официална следа и ограничават сивите парични потоци.

При приемането на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) на първо четене обаче предложението за свиване на тавана до 1000 лв. срещна силен отпор, както от страна на БСП и ДПС, така и сред част от депутатите от ГЕРБ, а също и сред граждани и експерти.

Георги Търновалийски от БСП заяви, че подобна практика няма в нито една европейска страна. Той обвини финансовото министерство, че умишлено предлага толкова нисък праг, за да могат търговските банки да събират повече от такси.

Подобни бяха аргументите и на Йордан Цонев от ДПС. "С праг от 3000 лв. и дори от 1000 лв. умишлено се слагат тежки препятствия пред българския бизнес. Усилията ви за редуциране на сивата икономика са похвални, но тук вече минахте всякакви граници", заяви депутатът. Той даде за пример Италия, където прагът бил вдигнат от 1000 на 3000 евро.

Против мярката се обявиха и някои бизнес организации, които също смятат, че тя ще затрудни операциите на фирмите.

Затова още при приемането на проекта на първо четене председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ поиска от Министерство на финансите да предостави детайлна оценка на въздействието, включително информация за праговете за кешови разплащания във всички страни от ЕС. Стоянова обеща, че детайлите около праговете за сумите, които ще могат да се плащат в брой, ще бъдат изчистени между двете четения.

В сряда Стоянова заяви, че на утрешното заседание на бюджетната комисия ще предложи прагът да падне от 10 000 лв. на 5000 лв.

"Считаме, че балансът е 5000 лв. 3000 и 1000 лв. биха затруднили стопанския оборот", обясни тя.

"Всички знаем, че сивата икономика, освен всичко останало като ущърб на бюджета, разваля и средата за правене на бизнес, създавайки нелоялна конкуренция и принуждавайки фирмите, които работят честно, да търсят вариант за по-добри цени", посочи Стоянова. По думите ѝ, като се правят стъпки за изсветляване на икономиката, трябва да се намери балансът между това да се стимулират икономически активните субекти и рестрикциите.

През есента на миналата година МФ отново изготви проект за намаление на тавана на кешовите плащания до 5000 лв., но тогава той не беше приет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес