ГЕРБ превзема и Националното сдружение на общините

Новият му шеф се избира между кметовете на Пазарджик и Търговище

ГЕРБ превзема и Националното сдружение на общините

След като ГЕРБ държи парламентарната и изпълнителната власт, на път е да овладее и управлението на Националното сдружение на общините (НСРОБ). В организацията членуват всичките 264 общини в България и е единствената национално призната организация в Комитета на регионите в ЕС.

Към момента партията на Бойко Борисов има превес в предложения нов 23-членен управителен съвет, чийто окончателен състав ще е ясен в четвъртък. В него 12 са представителите на ГЕРБ, БСП има осем, а ДПС – трима. Засега СДС остава извън борда, което се случва за първи път от създаването на сдружението.

В четвъртък ще е ясен и новият председател на сдружението, като засега шансовете да го оглави са за кандидата на ГЕРБ Тодор Попов, кмет на Пазарджик. Битката за нов шеф на сдружението ще бъде утре между него и кмета на Търговище Красимир Мирев (БСП), който вече веднъж ръководи НСОРБ в периода 2004 – 2008 г.

Ако съотношението на силите в управителния съвет се запази, то Тодор Попов ще е новият председател на НСОРБ. Той ще замени на поста Дора Янкова, която не успя да спечели втори кметски мандат в Смолян.

Преди време премиера Бойко Борисов обяви, че НСОРБ трябва да се оглави от кмет от опозицията, за да бъде коректив на изпълнителната власт. Формално Тодор Попов отговаря на това изискване, защото спечели втори мандат в Пазарджик още на първия тур с над 69% от гласовете като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет. Попов обаче си направи местна коалиция “Тодор Попов за Пазарджик”от десни партии, която вкара 17 общински съветника в 41-местния парламент. Политическата кариера на Тодор Попов тръгва от партията на Стефан Софиянски ССД. Към момента обаче той не афишира тази връзка и демонстрира подкрепата на премиера Бойко Борисов. Последното изнесено заседание на правителството беше именно в Пазарджик.

Ако първоначално начертания сценарий от ГЕРБ, който е в ход, бъде доведен до успешен край, това ще означава, че за първи път от създаването си през 1996 г. НСОРБ ще бъде оглавявано и доминирано от десни партии.

В 12-годишната си история НСОРБ винаги е било ръководено и доминирано от кметовете на БСП, като от 1999 г. до момента на всеки четири години изборът на ново ръководство е бил съпътстван със скандали и обжалване на процедурата.

ГЕРБ играе номера на БСП отпреди четири години

Този път обаче изглежда ГЕРБ са си научили урока отпреди четири години, когато загубиха избора и обжалваха решението в съда, където също претърпяха поражение.

Сега подготовката на ГЕРБ за превземане на НСОРБ е започнала още с избора на представителите по шестте региона за планиране . Съгласно правилата за избор на 23-членния управителен съвет всеки регион има право на определен брой кандидати спрямо броя на общините в него. С най-много представители е Южен Централен – 5, Югозападният и Северозападният имат по четирима, а останалите три региона – по трима представители. Последното място по право се дава на Столичната община, като това е председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Всеки регион провежда събрания, на които избира своите кандидати. По този начин е формирано и мнозинството от 11 представители на ГЕРБ плюс “независимия” Тодор Попов в 23-членния управителен съвет към момента.

Изборът на 23-членното ръководство става с тайно гласуване на самото общо събрание на НСОРБ, което се провежда днес и утре. Всеки един от предложените от регионите трябва да събере гласовете на 50 плюс един от присъстващите на събранието делегати. Така, ако не успее, трябва да се предложат нови кандидати.

На практика сега е моментът ГЕРБ да покажат дали са консолидирани. Това означава да дойдат всички техни делегати на събранието и да участват в гласуването, както и дали са успели да прибавят гласове от други политически сили. Според правилата всяка от 264-те общини има право на двама делегати, които имат право на глас. Практиката досега обаче показва, че никога в тайното гласуване не са присъствали всичките 528 делегати, а обикновено между 450 и 480 души.

Отделно се дава право преди гласуването да се предложат нови имена. От БСП и СДС заявиха, че ще направят предложения. От ГЕРБ и ДПС обаче казаха, че ще подкрепят решенията от регионалните събрания и няма да правят нови предложения.

Преди четири години БСП и ДПС не позволиха да се правят нови предложения по време на общото събрание и бяха одобрени кандидатите от регионалните събрания. Точно този ход сега се опитва да повтори и ГЕРБ.

Избраните от регионалните събрания

В досегашният 23-членен управителен съвет на НСОРБ съотношението на политическите сили беше БСП – 10 представители, ДПС – 6, ГЕРБ – 4 и ВМРО – 1. Председател на сдружението е Дора Янкова от БСП, а нейни заместници са кметът на Монтана Златко Живков (СДС), кметът на Кърджали Хасан Азис (ДПС) и кметът на Лом Пенка Пенкова (БСП).

Петима от досегашния управителен съвет са избрани и на провелите се общи събрания на отделните региони и ще влязат и в новия, в който съотношението на силите е ГЕРБ – 12, БСП – 8 и ДПС – 3. Петимата, които запазват местата си, са кметът на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ), на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ), на Гоце Делчев Владимир Москов (БСП), на Перник Росица Янакиева (БСП) и на Кърджали Хасан Азис (ДПС).

А ето и резултатите от изборите по региони.

Южният централен регион има право на петима представители в управлението на НСОРБ. На регионалното събрание са избрани – кметът на Димитровград Иво Димов (ГЕРБ), кметът на Пещера Георги Козарев (БСП), на Асеновград Емил Караиванов (БСП), на Кърджали Хасан Азис (ДПС), на Пазарджик Тодор Попов (Инициативен комитет).

Югозападният регион има право на четирима представители в управлението на НСОРБ. На регионалното събрание са избрани кметът на Гърмен Ахмед Башев (ДПС), на Гоце Делчев Владимир Москов (БСП), на Перник Росица Янакиева (БСП) и на Правец Румен Гунински (БСП).

Северозападният регион има право на четирима представители в управлението на НСОРБ, като на регионалното събрание всичките избрани кметове са от ГЕРБ. Това са на Кула Владимир Владимиров, на Берковица – Димитринка Каменова, на Лом – Иво Иванов и на Козлодуй Румен Маноев.

Северният централен регион има право на трима представители в управлението на НСОРБ. На регионалното събрание са избрани кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ), на Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ) и на Разград Денчо Бояджиев (БСП).

Югоизточният регион има право на трима представители в управлението на НСОРБ. На регионалното събрание са избрани кметът на Казанлък Галина Стоянова (ГЕРБ), на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) и на Карнобат Георги Димитров (БСП).

Североизточният регион има право на трима представители в управлението на НСОРБ. На регионалното събрание са избрани кметът на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ), на Търговище Красимир Мирев (БСП) и на Хитрино Нуридин Исмаил (ДПС).

Споделяне

Още от България