ГЕРБ вдигна антикризисно столичните данъци и такси

ГЕРБ вдигна антикризисно столичните данъци и такси

Управляващото мнозинство в София от ГЕРБ реши в четвъртък по време на сесията на градския парламент да вдигне основните данъци и такси, които ще плащат жителите на града през 2009 година. Опозиционните формации БСП, ДСБ, СДС, "Атака" и НДСВ се обявиха против предложенията на партията на кмета Бойко Борисов.

Двата основни разхода на гражданите на София - такса "смет" и данък "сгради" се увеличават съответно с 20 и 50% спрямо плащаните за 2008 г. Така, ако собственик на имот с данъчна оценка от 50 000 лева е плащал 100 лева такса "смет" през 2008 година, заради увеличението на данъчната оценка за 2009 година с 50 процента ще плаща 120 лева.

От ГЕРБ решиха таксата да се изчислява върху ставка от 1.6 промила и не приеха исканията на БСП и десните партии за по-ниска стойност. Социалистите предложиха 1.5 промила (или 13% увеличение на таксата), а ДСБ и СДС настояха за повишаване на таксата само с инфлационен индекс от 9%.

Хората на Бойко Борисов не приеха и предложенията за намаляване на промилите за данък "сгради". Така базата за изчисляване на налога остана на равнището от 2008 година, но при увеличени с 50% данъчни оценки, от което дължимите суми по данъка нарастват също с 50%. При апартамент с данъчна оценка 50 000 лева през 2008 година са плащани 93.50 лева. За същото това жилище, но вече с данъчна оценка 75 000 лева (50% по-висока) през 2009 година ще бъдат дължими 140.60 лева.

Ако столичани плащат налога за жилището, в което живеят, той се ползва с 50 процента облекчение. Така за апартамента с оценка 75 000 лева ще бъдат дължими 70.30 лева вместо 47 лева през 2008 година. От ГЕРБ отхвърлиха предложенията на БСП за 1.00 промил и на СДС за 1.453 промила с мотива, че са нужни средства за строеж на инфраструктура.

Опозиционните партии обвиниха управляващите в неоправдано увеличение на данъците в условията на финансова криза. БСП, НДСВ, СДС и ДСБ обясниха на управляващите, че при такова увеличение на местната данъчна тежест най-вероятно ще спадне събираемостта, тъй като много хора няма да имат пари да плащат.

Владимир Каролев (НДСВ) даде пример с увеличената събираемост на държавните данъци след тяхното намаляване. Димитър Бъчваров (ДСБ) разкритикува администрацията, че е предложила рязък скок на данъчната тежест, без това да е придружено с анализи.

Без 5% отстъпка за ранно плащане на такса "смет"

Управляващите отхвърлиха и предложението на Вили Лилков (ДСБ) за даване на 5% отстъпки за гражданите, които си платят дължимата такса "смет" предварително. "Всяка стотинка ще е важна", заяви председателят на бюджетната комисия Орлин Алексиев, позовавайки се на плановете за строеж на завод за боклук. Лилков обясни, че натрупалата се инфлация така или иначе ще изяде тези пари, ако столични решат да плащат в края на годината. Аргументите не бяха приети.

Увеличението засяга всички налози, които се изчисляват върху данъчна оценка каквито са данъкът върху възмездното придобиване на имоти и данъкът върху наследството. Вили Лилков припомни "десния договор за управление на ГЕРБ", в който се предлага намаляването и дори премахване на тези данъци.

Валя Чилова (ГЕРБ) му опонира, че тези данъци всъщност запазвали размера си, което е твърде невярно предвид увеличените с 50 процента данъчни оценки. Встъпителното изявление на ГЕРБ по въпроса за данъците и таксите бе направено от общинския съветник Николай Стойнев. Той призова десните партии в СОС да подкрепят проектите на мнозинството и да оставят "популизма на левите". Стойнев припомни, че държавата прибира 1 млрд. лв. от данък общ доход от столичани, не дава нищо за инфраструктура и средствата трябва да бъдат набирани от местните данъци. Мотивите му не бяха приети.

Колите с 25% по-висок налог

Друг основен налог, който бе увеличен с 25 процента, бе данъкът за моторните превозни средства. С всички тези увеличения предвиденият бюджет на Столичната община за 2009 година е с около 10 процента по-голям от миналогодишния - 990 млн. лева срещу 890 милиона лева за предходния период. По-малки са и средствата за капиталови разходи.

62 лева такса за издаване на свидетелство за раждане

Сред някои от другите стряскащи такси прави впечатление цената от 62 лева, която младата майка трябва да плати за именува детето си. За да бъде накаран общински чиновник да изкара удостоверение, че вече сте си платили данъка върху наследството, трябва да платите други 11 лева. За да опънете палатка на Витоша, ще дължите 1.20 лева за денонощие, а в полето – 0.60 лева за денонощие.

На сесията на Столичния общински съвет бе гласувано и отпускането на 57 милиона лева на "Новера" за чистенето на града. Ако съдът пусне за подписване договора с австрийската компания "Заубермахер", към тази сума ще бъдат прибавени и още 24 милиона лева. С това се калкулира увеличение със 17 милиона лева на парите за чистачите на града спрямо 2008 година и 31 милиона лева спрямо 2007 година.

Пред общинските съветници кметът Бойко Борисов заяви, че ако съдът не разреши подписването на договора с австрийската компания, общината сама ще поеме почистването на града. Пари за това не се забелязват в бюджета на София. Той обясни, че в момента се водят преговори с "Новера" за изкупуване на концесията, но средства и за това няма.

Споделяне

Още от България