Герджиков уважавал и Доган, и проф. Мръчков

Председателят на парламента проф. Огнян Герджиков изрази съжаление, че Доган е върнал ордена си, но не и за това, че е предложил проф. Мръчков за отличието.

В свое оправдание Герджиков посочи, че когато е правил или подкрепял предложения за награждавания, се е ръководел винаги и преди всичко от високия професионализъм.

"За съжаление обаче се оказва, че ние не сме се отдалечили достатъчно от нашето тоталитарно минало, което всъщност довежда до още непреминали емоции и именно тези емоции в момента ни пречат", каза проф. Герджиков пред журналисти в парламента.

Герджиков заяви, че уважава личното решение на Ахмед Доган да върне орден "Стара планина".

Същевременно с това искам да изразя и моето уважение към личността на Ахмед Доган, който има несъмнен принос към установяването на етническия модел в България, с който ние се гордеем, каза председателят на парламента. Искам да припомня, че бях от хората, които подкрепиха предложението за награждаването на Ахмед Доган с орден "Стара планина" и затова съжалявам за личното му решение да се откаже от този орден, допълни парламентарният шеф.

Той обаче не виждал в какво качество би могъл да посъветва проф. Мръчков да се откаже от нещо, което самият той е предложил. Това би трябвало да означава аз да съм непоследователен, каза проф. Герджиков.

Проф. Мръчков е човекът, който сам може да преценява собствените си действия, допълни той. Председателят на парламента каза, че е разговарял с проф. Мръчков и че той е огорчен от случилото се. Герджиков заяви, че не е обсъждал с премиера предложението си за награждаване на проф. Мръчков с орден "Стара планина".

Попитан за намерението на ДПС за законодателни промени, според които председателят на парламента да съгласува с парламентарните групи предложенията за награждавания, проф. Герджиков каза, че винаги е отворен към всякакви идеи за законодателни промени.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: