Германия е още много далече от връщане към нормалното

Германия е още много далече от връщане към нормалното

Германия, която днес регистрира рекорден брой починали от Covid-19, още е "много далече" от връщане към "нормалното", независимо от началото на кампанията по ваксиниране, каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран о Франс прес.

Нивата на зараза и смъртност показват, че сме още далеч от нормалното. Не виждам как в тази ситуация може да се върнем към периода преди ограниченията, заяви Шпан на пресконференция.

През последните 24 часа бяха установени около 22 459 нови случаи на зараза. За една седмица броят на заразените почти не е намалял (на 23 декември те са били 24 740).

Със 1129 починали днес, прагът от 1000 смъртни случаи беше прехвърлен за пръв път, според института "Роберт Кох".

Тези числа доказват колко жестоко продължава да ни поразява този вирус, каза Шпан.

Затова се очаква канцлерката Ангела Меркел и 16-те федерални провинции да продължат и след 10 януари сегашните ограничения. Те включват затваряне на училищата, на магазините, които не са за стоки от първа необходимост, на барове и ресторанти. Очаква се решението да бъде взето на 5 януари.

Живеем във време на контрасти, между надежда и голямо страдание, посочи министърът на здравеопазването по повод началото в събота на кампанията по ваксиниране.

Кой би помислил преди четири до шест седмици, че ще можем да започнем да ваксинираме тази година. Можем да се гордеем с това, каза Шпан.

Вече са ваксинирани над 60 000 германци. Началото на ваксинирането беше успешно, увери министърът. Той призна, че е имало и спънки, но най-голямата кампания по ваксиниране в историята започна успешно, подчерта Шпан.

Въпреки ваксинирането, трябва всички да продължим да спазваме правилата през следващите месеци и да ограничим контактите, настоя от своя страна директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?