Германия и Франция отхвърлиха призива на Тръмп за Голанските възвишения

Германия и Франция отхвърлиха призива на Тръмп за Голанските възвишения

Германия, Франция и арабски държави отхвърлиха призива на американския президент Доналд Тръмп Голанските възвишения да бъдат признати за територия на Израел, предаде Ройтерс.

Голанските възвишения са сирийска територия, окупирана от Израел, заяви говорителката на германското правителство Улрике Демер в отговор на въпроса за призива на американския държавен глава.

"Ако ще се променят държавни граници, това трябва да се случи по мирен път между замесените страни", отбеляза Демер.

Франция не признава израелската анексия на Голанските възвишения, заяви френското външно министерство.

"Голанските възвишения са територия, окупирана от Израел през 1967 г. Франция не признава израелската анексия от 1981 г. Признаването на Голанските възвишения за израелска територия би било нарушение на международното право", посочва министерството в изявление.

Египет също заяви, че Голанските възвишения принадлежат на Сирия. В изявление египетското външно министерство се позовава по този въпрос на резолюция 497 от 1981 г. на Съвета за сигурност на ООН, с която е отхвърлена анексията на Голанските възвишения от Израел.

Египетското министерство подчертава в изявлението си колко е важно всички да зачитат резолюциите на ООН и Устава на ООН по отношение на недопустимостта на завладяване на територия със сила.

Съветът за сътрудничество на арабските държави от Залива изрази съжаление във връзка с изказването на Тръмп за Голанските възвишения.

Израел превзе Голанските възвишения по време на войната в Близкия изток през 1967 г., припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят