Германия и Франция са готови да подпомогнат Гърция с 30 млрд. евро

Правителствата на Франция и Германия работят над план за подпомагане на Гърция с 30 млрд. евро, съобщи iMarketnews,като се позова на австрийския вестник "Курир" (Kourier). Съгласие за такава помощ вече са дали Европейската централна банка и германската Бундесбанк.

Предполага се, че Германия ще задели 20 млрд. евро, а Франция - 10 млрд. Но правителствата на двете страни смятат да похарчат по-малка сума, защото в случай, че тази информация бъде публикувана официално, Гърция ще може да привлече допълнителни средства на свободния пазар.

Няма подробности около потенциалното споразумение. Съобщава се само за единия вариант, според който Германия ще предложи гаранции по гръцки облигации за 10 млрд. евро чрез държавната банка Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW).

Германският канцлер Ангела Меркел бе заявила преди това, че решението за отпускането на помощ за Гърция ще бъде прието в седмицата преди католическия Великден, тоест между 28 март и 4 април.

В началото на тази година представители на германското правителство заявяваха, че нямат намерение да оказват помощ на Гърция, която трябва да рефинансира около 20 млрд. евро от дълговете си през тази година. Държавният дълг на гърция в момента е около 130% от БВП.

Гръцкото правителство вече предприе редица извънредни мерки за съкращаване на бюджетния дефицит, включващи вдигане на данъците и съкращаването на редица социални надбавки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?