Германия има нужда от повече чуждестранни работници

Германия има нужда от повече чуждестранни работници

Германия се нуждае от повече чуждестранни работници, за да поддържа растежа на икономиката и просперитета си, сочи публикувано снощи проучване, цитирано от ДПА. 

Подемът на германския трудов пазар през последните години едва ли би бил възможен без имиграцията, отбелязват авторите на доклада от Германския икономически институт (IW).

Броят на чужденците, наети в Германия, се е увеличил с 1.3 милиона между юни 2011 година и юни 2017 година спрямо 1.6 милиона германски граждани. Мнозинството чуждестранни работници в Германия са от ЕС, отбелязва институтът. Останалите 386 000 са били от страни извън Евросъюза.

Институтът посочва, че равнището на безработицата сред германците може да се повиши през следващите години. Може да се предвиди, че участието на германското активно трудово население ще спадне рязко през следващото десетилетие, се посочва още в доклада.

Според проучването Германия с времето ще стане по-зависима от неевропейските граждани, тъй като мигрантите от страните от Евросъюза ще бъдат нужни като работници в собствените си държави, които също имат проблеми с трудовия пазар заради застаряващото население.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?