Германия може да поиска още ограничения за работа на българи в ЕС след 2007 г.

България е била поздравена, че ще подпише договора за присъединяване идната седмица, защото само след месец това е щяло да бъде много по-трудно. Това съобщи БНР, цитирайки министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, която е на обиколка в Германия.

Освен очаквания негативен вот във Франция срещу европейската конституция, управляващите десни партии ХДС и ХСС в немските провинции Хесен и в Бавария са подчертали опасенията на германското общество, увеличаващи мненията срещу разширяването и свързани със загубата на работни места. Опасенията се дължат на факта, че в последните месеци 26 хил. работни места във федералната република са били заети от граждани от новоприетите страни. Това е ставало с използването на елементарни юридически ходове за заобикаляне на преходния период.

Неслучайно баварският премиер Едмунд Щойбер е призовал федералното правителство да настоява за по-големи ограничения в тази област в присъединителните договори с България и Румъния.

При срещите си в Бавария и Хесен, както и със съветници на канцлера Герхард Шрьодер в Берлин, министър Кунева е чула препоръката България да продължи с пълно темпо да изпълнява ангажиментите си и че всяка изгубена минута би била фатална за приемането ни на 1 януари 2007 г.

В тази връзка, решаващ за ратификацията на присъединителния договор от немския парламент ще бъде поредният доклад на Еврокомисията за напредъка на страната ни, който ще бъде огласен през ноември т.г. Едно от основните изисквания към България, за изпълнението на което тя е подложена на стриктен мониторинг, е да покаже реален напредък в съдебната реформа. Като конкретен ангажимент страната ни е поела приемането на нов Наказателно процесуален кодекс.

В същото време във Виена президентът Георги Първанов категорично прогнозира, че няма да се стигне до прилагане на предпазната клауза спрямо България и страната ни ще влезе в ЕС в предварително определения срок – 1 януари 2007 г. Държавният глава е на посещение в Австрия по покана на президента Хайнц Фишер.

Българският президент е обърнал внимание на факта, че върху окончателното решение за приемането на България в европейската общност ще влияят известни спорове вътре в общността, но не до степен, че да отложат самият акт.

След въпрос на австрийски журналист Първанов е уверил, че новата АЕЦ “Белене” ще бъде построена по най-съвременната технология, гарантираща максимална безопасност на ядрените централи. Той е заявил, че и АЕЦ “Козлодуй” има ниво на сигурност, отговарящо на изискванията на международната атомна агенция.

Австрийските журналисти са повдигнали и въпрос за малолетни ни сънародници, уличавани във Виена в кражби и проституция. Георги Първанов е обяснил, че това не е въпрос, който може да се поставя на политическо равнище и че има план за действие, който се очаква да даде положителни резултати в близко бъдеще.

И двамата президенти са констатирали, че отношенията между двете страни никога не са били толкова активни и припомнили, че в момента Австрия е на първо място сред чуждестранните инвеститори в България.

Споделяне

Още от България