Германия нареди ареста на 13 души заради отвличането на неин гражданин от ЦРУ

Германските власти са издали заповед за арест на 13 души във връзка със случая на германския гражданин Халед ал Масри, който твърди, че е бил отвлечен от агенти на ЦРУ, съобщи прокуратурата в Мюнхен, цитирана от Асошиейтед прес в сряда.

Заповедите за задържане са издадени през последните няколко дни, е пояснил прокурор Кристиян Шмит-Зомерфелд.

Масри е германски гражданин от ливански произход. Той твърди, че през декември 2003 г. е бил отвлечен от ЦРУ при опит да премине сръбско-македонската граница и е бил откаран в затвор в Кабул, където е бил измъчван. Масри казва, че е бил пуснат на свобода в Албания през май 2004 г., след като ЦРУ установило, че са заловили грешния човек.

През септември миналата година мюнхенската прокуратура каза, че е получила от испански следователи списък с около 20 имена на тайни агенти от САЩ, заподозрени, че са замесени в отвличането. Шмит-Зомерфелд не уточни дали 13-те заповеди за арест са за някои от тези лица.

Случаят "Масри" стана деликатна тема в иначе добрите отношения между Германия и САЩ, напомня БТА. През октомври миналата година прокурорите в Мюнхен обявиха, че въз основа на испанския списък ще поискат да се забрани влизането в страната на няколко агенти от ЦРУ.

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс и други американски представители не коментират случая. Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че САЩ са признали, че са допуснали грешка с Масри.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?