Германия обяви Пол Улфовиц за “персона нон грата” на неин форум

Участието на президента на Световната банка Пол Улфовиц на предстоящия форум за оказване на помощ на Африка, който ще се проведе в Берлин през следващата седмица, би било нежелателно, заяви в сряда пред журналисти министърът на икономическото сътрудничество и развитие на Германия Хайдемари Вичорек - Цойл, цитирана от информационните агенции. 

 

"Не бих го посъветвала да идва на форума, дори и все още да е на поста си", каза министърът, като допълни, че Улфовиц би направил голяма услуга на себе си и на банката, ако реши да напусне. Тя обясни, че не бива събитията около ръководството на Световната банка да отвличат вниманието на участниците във форума.

Върху Пол Улфовиц, който преди да заеме поста президент на Световната банка, бе зам.-министър на отбраната на САЩ, се оказва голям натиск да напусне поста си, след като стана ясно, че благодарение на връзките му на работа в Пентагона с огромна заплата е била назначена служителка на банката и близка негова приятелка.

 

Засега САЩ дават рамо на Улфовиц, който не се признава за виновен и отказва да освободи мястото след безпрецедентния скандал, разтърсил световната институция.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?