Германия отказа да екстрадира трима българи заради лошите условия в затворите

Снимка: БГНЕС (архив)

Германски съдилища отказват да удовлетворяват български заповеди за арест заради лошите условия в българските затвори. "Проблемът е сериозен и може да се превърне в тенденция, ако не бъдат взети мерки за решаването му", твърди главният прокурор Сотир Цацаров, който е уведомил в петък правосъдния министър Христо Иванов, че Окръжният съд в Олденбург и Върховният областен съд на Бремен са отказали екстрадиция на трима българи и по случаите са образувани казуси в Евроджъст. Съдебните решения, с които съдилищата отказват да изпълнят Европейска заповед за арест, са окончателни и не подлежат на обжалване и протест.

Аргументите на германските съдилища са лошите условия в затвора във Варна, където е трябвало тримата да бъдат преместени. Властите в Бремен се позовават на доклад на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на резолюцията на Европейския парламент за условията в българските арести и затвори. Тези документи са съответно от 2012 и 2011 година.


Проблемът с изключително лошите условия и пренаселеността на българските затвори стои нерешен от десетки години. Управляващите, без значение от коя партия са, постоянно отлагат темата с аргумента, че няма пари. Границата на търпението обаче вече бе достигната.

През януари тази година Европейския съд по правата на човека даде срок от година и половина на България да реши проблема. Съдът ултимативно заяви, че липсата на пари не може да бъде оправдание да се държат хора под стража в нечовешки условия.

Съдът в Страсбург признава за системен проблем нечовешкото и унизително отнасяне към лишените от свобода заради лошите условия в затворите. Другият основен извод е, че затворниците на практика нямат ефективни средства за защита. В момента пред европейския съд висят жалбите на други 40 лишени от свобода. Съдиите подчертават, че системният проблем със затворите може да доведе до огромен брой оплаквания в бъдеще. Затворниците са около 11 000 души и всеки един от тях може да осъди държавата за лошите условия.

Споделяне

Още от България