Германия предлага международен регистър на офшорните собственици

Германия предлага международен регистър на офшорните собственици

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле представи детайлите на план за противодействие на данъчните убежища, включващ създаване на регистър с имената на собствениците на компаниите, предаде Ройтерс.

Изтичането на огромно количество документи от панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека" показа как офшорни фирми са използвани за укриване на парите на богатите и могъщи хора и създаде неприятности за редица световни лидери, напомня агенцията.

Шойбле каза пред обществената телевизия А Ер Де, че ако бъдат създадени международни регистри на собствениците на компаниите, ще бъде възможно да бъдат открити хората зад тези компании.

В Европейския съюз има решение за създаване на такъв регистър като част от директива за борба с прането на пари, която трябва да бъде въведена на национално равнище в средата на 2017 г..

Шойбле напомни и за споразумение за автоматичен обмен на данъчна информация, към което са се присъединили около 100 страни и което трябва да влезе в сила през 2017 г. Изтичането на Панамските документи засилва натиска над други страни да се присъединят към това споразумение, каза Шойбле и уточни, че една от тези страни са Съединените щати.

 

Той смята, че страни като Панама и други данъчни оазиси трябва да бъдат включени в черен списък, ако не участват в автоматичния обмен на данни.

Според правителствен документ планът на Шойбле има 10 точки, включително убеждаване на Панама и други офшорни зони да се присъединят към споразумението за обмен на информация.

 

Берлин предвижда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да осъществява мониторинг върху начина, по който се обменя информация, и да предложи ефективни санкции за държавите, които отказват да сътрудничат.

 

Банковите надзорни органи в Европа започнаха проверки дали кредиторите са свързани с Панамските документи, но Шойбле каза, че германските банки до голяма степен са сложили нещата в ред и подчерта: "Постигнахме значителен напредък в последните години".

 

Според документа на германското правителство "ролята на банките не е да окуражават агресивното избягване на данъци". Финансовите институции, които са предлагали схеми за спестяване на данъци, трябва да бъдат задължени да ги разкриват пред данъчните власти.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?