Германия призова за ефективни антикорупционни мерки и работещо правосъдие у нас

Германия призова за ефективни антикорупционни мерки и работещо правосъдие у нас

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е проявил интерес към създаването на нов орган за борба с корупцията в България. По време на среща с българския държавен глава Румен Радев, Щайнмайер е уверил, че германският бизнес проявява силен интерес към инвестиции в България, но счита за важно условие предприемането на ефективни антикорупционни мерки и работеща правосъдна система в страната. "Колкото по-решителна е България в борбата с корупцията и колкото по-солидна е правосъдната система, толкова повече ще се засилват търговско-икономическите отношения между двете ни страни", заяви германският държавен глава, цитиран от пресслужбата на Румен Радев.

Двамата разговаряха в четвъртък във Валета преди началото на форума "Арайолуш".

Щайнмайер и Радев се съгласиха, че са необходими единство и решителни мерки в ЕС за защита на демократичните ценности в държавите членки и предотвратяване на външни влияния върху политическия и изборния процес. В прессъобщението не се уточнява за какви външни влияния става дума. Германия още от миналата година предупреждава за рисковете от руска намеса подобно на тази в САЩ и Франция, а през тази година страната е в сериозна конфронтация и с Турция, чийто президент Ердоган призова турците в Германия "да дадат урок" на Меркел и на другите големи политически сили по време на предстоящите избори там. Румен Радев от своя страна направи достояние на ЕС опитите на Турция да се меси в изборите у нас през март т.г.

Германският президент е уверил българския си колега, че Германия ще подкрепи усилията на страната ни за гарантиране на сигурността на външната граница на ЕС.

Румен Радев изрази благодарност за доброто партньорство с Берлин в областта на сигурността и преодоляването на миграционната криза. "България е наясно с важната си отговорност и стриктно изпълнява задълженията си да охранява границите. На фона на непредсказуемата ситуация в региона обаче, е необходима повече европейска солидарност. Националният бюджет на страната ни няма да бъде способен самостоятелно да обезпечи европейската сигурност в случай на нова мащабна миграционна вълна", заяви българският държавен глава.

Франк-Валтер Щайнмайер прие поканата на Румен Радев да посети страната ни през следващата година.

Двамата държавни глави пристигнаха във Валета специално по-рано преди началото на форума "Арайолуш", за да се срещнат и обсъдят състоянието и перспективите пред двустранните отношения, се казва в съобщението.

Споделяне

Още от Европа