Германия продаде акции и варанти на Дойче телеком за 4 млрд. евро

Акции и варанти за 4 млрд. евро /4,95 млрд. долара/ от Дойче телеком е продала във вторник Германската банка за възстановяване /KfW/, предаде ДПА.

Чрез сделката за дяловете в размер на 3 млрд. евро и за варанти за 1 млрд. евро, които по-късно държателите могат да превърнат в акции, банката е намалила дела си в телекомуникационната компания от 16,7 на 10,4%. По този начин държавното участие в Дойче телеком е намалено от 43 на 36,4 на сто. Германското правителство притежава пряко 26 процента от акциите, а останалите - чрез KfW, уточнява ДПА.

Междувременно Министерството на финансите на Германия потвърди плановете за продажба на акции на компанията, но обяви, че датата все още не е определена. Моментът за това зависи от условията на пазара и може да е през следващата година, добавят от министерството в съобщение, което бе публикувано, след като мюнхенският всекидневник Зюддойче цайтунг информира, че Берлин планира да пусне на пазара акции на Дойче телеком на стойност до 5 млрд. евро през ноември.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?