Германия се готви за възход на крайнодесните на изборите в две източни провинции

Германия се готви за възход на крайнодесните на изборите в две източни провинции

Германия може да преживее политическо земетресение този уикенд, когато се очертава крайната десница да стане водеща политическа сила след изборите в две провинции. Такъв резултат ще разтърси най-голямата европейска икономика, пише в понеделник ДПА.

В последните дни на предизборната кампания за неделния вот в Бранденбург и Саксония допитванията сочат, че антиимигрантската "Алтернатива за Германия" (АзГ) ще укрепи неотдавнашния си политически напредък след скок в подкрепата за нея в тези две източни германски провинции.

"След последните регионални избори АзГ е събрала значителна подкрепа в Бранденбург и Саксония, а също и на национално равнище", каза политологът от Берлинския свободен университет Арнт Лайнингер.

След националните избори от 2017 г. "консервативните християндемократи (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел са загубили подкрепа както на провинциално, така и на федерално равнище", каза той.

Затова поредното засилване на позициите на АзГ в неделя би било тежък удар за умерените политически партии в страната и е възможно да тласне ХДС надясно.

Освен това би застрашило бъдещето на крехката управляваща коалиция на Меркел с левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и би породило нови съмнения за одобрения от канцлерката приемник, лидерката на ХДС и министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана и АКК.

Пореден спад във вече понижаващата се подкрепа за ГСДП вероятно ще подсили позициите на онези нейни членове, които настояват тя да се откаже от коалицията си с Меркел.

Ако коалицията между ХДС и ГСДП рухне, това може да е краят на ерата Меркел и да се стигне или до нови избори, или до съставяне на ново слабо правителство на малцинството.

Все пак, въпреки борбите за власт в ръководството ѝ, ГСДП в последните допитвания е с изравнени позиции с АзГ за първото място на изборите в Бранденбург.

В Саксония, важен икономически център в Източна Германия, крайната десница си е поставила за цел да свали оглавяваната от ХДС местна власт.

Борбата за Бранденбург и Саксония вероятно ще се повтори през октомври, когато ще има избори в друга германска източна провинция - Тюрингия. АзГ вече води кампания там за "масови депортирания" на незаконно пребиваващите в тази провинция.

Изборните резултати може освен това да хвърлят сянка върху честванията на 30-годишнината от падането на Берлинската стена през ноември 1989 г.

Много източногерманци се чувстват като граждани втора ръка в новата обединена Германия, каза анализаторът от Дрезденския технически университет Ханс Форлендер. Според него АзГ се стреми да експлоатира усещането на мнозина на изток, че германското обединение не е дало на хората това, което им е било обещано.

"Недоволството от политическите партии и от практиката на демокрацията рязко се е покачило", каза Форлендер.

"За какво излязоха хората по улиците през 1989 г.? За какво срутиха стената? За да ги обиждат днес, че са нацисти само защото критикуват масовата имиграция и пагубните ѝ последици", се казва в изявление на лидера на АзГ в Бранденбург Андреас Калбиц. Той определи партията си като "проект на свободата".

Основана през 2013 г. като евроскептична партия, АзГ след това възприе по-десни позиции, възползвайки се от бежанската криза през 2015 г., защитавайки програма против исляма и чужденците и в подкрепа на семейството. Сега тя е представена във всички парламенти в страната - и на провинциално, и на федерално равнище.

След като последните 30 години бе начело на правителството на Бранденбург, ако сега ГСДП изгуби властта в провинцията, това ще е нов удар за партията, която в момента се опитва да формира ново федерално ръководство, след като подкрепата за нея на национално ниво падна до исторически ниски равнища.

Социологическите проучвания рисуват подобна картина за ГСДП и в Саксония, където се очаква партията да получи под 10 процента от гласовете.

Нови слаби резултати за ХДС през уикенда вероятно ще подсилят гласовете на тези от членовете му, които искат партията да контрира АзГ с по-твърди и по-десни послания.

По-голяма загуба от очакваното за ХДС "ще подложи АКК на още по-голям натиск", каза Лайнингер.

Това може също да намали шансовете на АКК да поеме канцлерския пост от Меркел след поредица нейни гафове и погрешни стъпки, които дори породиха спекулации за алтернативни кандидатури за шеф на партията.

"Анегрет Крамп-Каренбауер почти никога не пропуска възможността да стъпи накриво. Явно не ѝ върви като партиен лидер", каза политологът от Лайпцигския университет Хендрик Трегер.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?