Германия ще задели допълнителни 6 млрд. евро за справяне с бежанците

Германия ще задели допълнителни 6 млрд. евро за справяне с бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел обяви план за допълнителни разходи от 6 млрд. евро за бежанците през следващата година. В понеделник тя заяви, че Германия ще добави 3 млрд. евро към федералния бюджет, а още 3 млрд. евро ще бъдат заделени за провинциите и общините, за да се справят с най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам.

Меркел каза, че не е напълно неприемливо Германия да изхарчи допълнително общо 10 млрд. евро през следващата година, за да посрещне имигрантския поток.

Знаем, че бяхме бързи да спасим банките, заяви канцлерът в Берлин. Мисля, че трябва да бъдем точно толкова бързи с вземането на необходимите мерки да облекмич бремето на общините и провинциите. Това, което преживяваме сега, е нещо, което ще промени нашата страна в идните години, каза още Меркел.

Планът за допълнително финансиране тя обяви на фона на конфликта на Германия и Австрия с Унгария, която се опитва да възпре бежанците. Австрийският канцлер Вернер Фейман заяви в неделя, че страната му прекратява извънредните мерки и ще допуска преминаването на хиляди имигранти от Унгария без регистрация.

Германският канцлер обяви, че страната ще ускори процедурите за предоставяне на убежище и ще осигури допълнителни места за настаняване, но призова останалите страни от ЕС да помогнат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?