Германия ще засили властта на федералното си правителство

Очаква се германският Бундестаг да одобри в петък реформа на конституцията, която ще засили правомощията на федералното правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Реформата предвижда да бъде намален наполовина (от 60 на 30 процента) делът на законите, които трябва да бъдат одобрявани от провинциалните ландтази (парламенти). Тя предоставя и повече правомощия на федералното правителство в борбата срещу тероризма. За да бъдат приети 25-те поправки вконституцията, те трябва да бъдат подкрепени в долната камара на парламента с мнозинство от две трети.

Гласуването на реформата в горната камара - Бундесрата, е насрочено на 7 юли. Ако промените бъдат одобрени от двете камари на парламента, те ще влязат в сила през 2007 година.

Реформата е замислена като най-голямата в германската конституция от нейното приемане през 1949 г. Влизането ѝ в сила ще означава, че вече няма да е необходимо повечето важни закони да бъдат одобрявани и от Бундесрата, който представлява 16-те ландтази. В замяна провинциалните парламенти ще получат по-големи правомощия по определянето на възнагражденията на работещите в държавния сектор и повече контролни функции.

"Жертва" на реформата ще стане прословутият закон, определящ часа, в който трябва да затварят всички магазини в страната. Определянето на работния график на магазините ще бъде поверено на ландтазите, повечето от които планират либерализация по въпроса.

Единственото изключение е, че универсалните магазини и за напред ще остават затворени в неделя.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?