Германия временно ще национализира банки

Германия временно ще национализира банки

Правителството на Германия одобри законопроект, който ще позволи временна национализация на финансови организации, намиращи се на границата на банкрута, съобщи ББС. Предстои документът да бъде разгледан от парламента на страната в сряда. От финансовото министерство в Берлин уточняват, че мярката ще действа само до края на юни тази година.

Според "Уолстрийт Джърнъл", ако законопроектът бъде приет, правителството ще получи възможност да национализира втората по големина ипотечна агенция в Германия "Хипо Риъл Естейт". Принудителното преминаване на агенцията под контрола на държавата може да се наложи, ако властите не успеят да се договорят с акционерите му за придобиване на контролния пакет акции.

Плановете на правителството предвиждат получаване на 75 % плюс една акция от "Хипо Риъл Естейт", за да има пълен контрол над организацията и възможност за реструктурирането ѝ. Сега властите водят преговори с компанията "Джей Си Флауърс", която притежава 23.7 процента от акциите на "Хипо Риъл Естейт".

В края на януари тази година германското правителство предостави на ипотечната агенция временна държавна гаранция по натрупаните дългове до 12 юни 2009 г. Размерът на гаранцията е 12 милиарда евро. От есента на миналата година агенцията е получила от правителството 102 млрд. евро под формата на кредити и гаранции.

"Хипо Риъл Естейт" беше първата крупна германска финансова организация застрашена от фалит след началото на глобалната криза. Значителна част от средствата агенцията инвестира в американски ипотечни облигации. Точната сума на загубите е неизвестна.

Същевременно в интервю за "Файненшъл Таймс" бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Гринспен, който е отявлен противник на държавния контрол във финансовия сектор, призова правителството си да приложи същата мярка и временно да национализира някои банки, докато не се реформира целият финансов сектор на страната.

Според Гринспен национализицията е един от най-приемливите варианти, с които разполага американското правителство. Това ще даде възможност на властите да прехвърлят проблемните и труднооценимите активи в "лошите банки", без да се притесняват за оценката им.

Финансистът е уверен, че, даже в случай на национализация, на правителството ще му се наложи да обезпечава с гаранции големите задължения на финансовите организации, плащанията по които трябва да се извършат неотложно. Това се налага, защото кредиторите на национализираните банки, по правило, са свързани с други организации, които не подлежат на одържавяване.

Във вторник президентът на САЩ Барак Обама подписа план за антикризисни мерки, които трябва да се реализират с помощта на 787 милиарда долара от бюджета. Документът предвижда 50 млрд. долара за подпомагане на собственици с ипотечни кредити. Освен това част от средствата ще бъдат насочени към рекапитализация на кредитни организации и за разширяване на финансовата програма на Федералния резерв.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнер представи на 10 февруари план за спасяване на банковата система на страната, чиято реализация може да струва на американския данъкоплатец до два трилиона долара. Освен това "планът Гайтнер" предполага създаването на фонд за изкупуването на "лошите" активи на банките. Размерът на фонда за първия етап предвижда 500 млрд. долара, но впоследствие може да се увеличи до трилион долара.

През октомври 2008 г. беше приет "планът Полсън", в чиито рамки бяха отделени 700 млрд. долара за подпомагане на американската финансова система. Около половината от тези средства вече е изхарчена за рекапитализация на водещи банки. Основна задача на програмата беше подобряване балансите на банките, пострадали от кризата.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?