Германската полиция е пред най-голямото предизвикателство след войната

Заради засилената терористична заплаха за Германия силите за сигурност ще останат в повишена готовност поне до края на годината, тъй като традиционните коледни пазари са изложени на особен риск, заяви полицейски представител, цитиран от Ройтерс.

Райнер Вент, председател на германския полицейски профсъюз, каза за "Нойе Оснабрюкер цайтунг", че планираните отпуски на много полицаи са бил отменени през последните няколко седмици.

"Служителите от силите за сигурност се подготвят извънредните мерки да траят до края на годината", каза Вент, като призна, че полицията е изправена пред най-голямото си предизвикателство в следвоенната история на Германия.

Заплахата не е ограничена само до най-големите градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен, добави той.

"Докато продължават коледните пазари, трябва да очакваме нападения по всяко време", каза Вент.

Вестник "Билд", цитиран от БТА, съобщи, че полицията издирва двама индийски и двама пакистански ислямски екстремисти, за които се смята, че вече са в страната. Имената и лицата им са неизвестни. Според разузнавателните служби четиримата ислямисти планират атака между понеделник и четвъртък през последната седмица на ноември. Смята се, че базираният в Пакистан екстремист Иляс Кашмири и видният член на Ал Каида Юнис ал Мауретани са свързани със заплахите за Германия.

Междувременно стана ясно, че подозрителният пакет, съдържащ детонатор, намерен на летище в Намибия сред багаж, предназначен за Германия, е бил имитация, използвана, за да се провери системата за сигурност. Това съобщи германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Пакетът не е бил опасен за пътниците на самолета на "Еър Берлин", летящ за Мюнхен.

Германската полиция първоначално съобщи, че на международното летище във Виндхук, Намибия, е засечен пакет, в който имало батерии, свързани с жици към детонатор и часовник.

По-късно германски експерти в Намибия установиха, че подозрителният багаж е куфарче, производство на американска фирма, която се специализира в проверки на мерките за сигурност.

Де Мезиер не каза кой е оставил куфарчето, но добави, че германски специалисти продължават да разследват случая.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?