Германската SUSE инвестира в инженерен хъб в България

Центърът за иновации в София трябва да заработи до 6 месеца

Германската SUSE инвестира в инженерен хъб в България

Германската технологична компания, разработваща решения с отворен код, "Сусе" (SUSE), обяви че ще инвестира в нов инженерен и иновационен хъб в България. Стойността на инвестицията не е посочена в прессъобщението до медиите.

Плановете са центърът да е напълно готов и да започне работа в следващите 6 месеца. Целта е да се разраства и да отвори стотици работни места в следващите 3 години, посочват от "Сусе".

Базираният в София хъб ще се фокусира в разработването на изцяло нови технологични решения с отворен код. Те ще позволят на клиентите да създават, интегрират и управляват процесите и обемите от работа навсякъде - от ядрото на компанията през локалната и облачната среда.

"Тъй като технологиите на SUSE са двигател на най-иновативните решения в областта на здравеопазването - през огромни центрове за обработка на данни до най-мощните суперкомпютри, ще разчитаме на българските инженери да движат процеса на технологична иновация. Този нов хъб за иновации и технологии ще бъде важна част от стратегията ни за ускорен растеж с цел да предостави на клиентите ни най-добрите в класа си технологични решения, чрез разширяване на глобалното ни присъствие и иновации", казва Мелиса Ди Донато, главен изпълнителен директор на "Сусе".

Освен в ролята на стратегически център за иновации, съсредоточен в инженерните решения с отворен код, "Сусе" планира да привлече и кадри в областта на дигиталния маркетинг, управление на проекти и други.

Роля за разкриването на центъра в София има роденият у нас Иво Тотев, който е главен продуктов и маркетинг директор на "Сусе". Офисът на компанията в българската столица ще се ръководи от Петър Димов. Той идва с ръководен опит в компании, като IBM и HP.

Германската компания отчита, че въпреки глобалната пандемия пред третото тримесечие на финансовата 2020 г. приходите ѝ са нараснали с 14% на годишна база, а заявките за едногодишни облачни услуги (Annual Contract Value - ACV) - с 81%. По този начин "Сусе" отбелязва 14 последователни тримесечия на растеж.

Общо фирмата обслужва над 17 000 клиенти в 75 страни. Броят на служителите на компанията е около 1600 души към края на 2019 г. Заради нетрадиционния си бизнес модел "Сусе" измерва не приходи, а общата стойност на договорите към нея за една година, като за миналата те са били за 196.4 млн. евро, което е с 10 на сто повече спрямо 2018 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?