Германски социалдемократ е "непоправим оптимист за България''

Гернот Ерлер

Новото българско правителство има шанс да изкара нормален мандат, а опозицията няма да издържи дълго в позата на наежен таралеж. Това заявява в четвъртък пред Дойче веле заместник-председателят на социалдемократите в Бундестага Гернот Ерлер.

Новото българско правителство ще е в състояние да си върши работата, а опозицията няма да издържи дълго в позата на наежен таралеж - такива са първите впечатления на Ерлер от новата политическа ситуация в България.

За да си състави актуална картина, в края на миналата седмица той бе на посещение в София. В разговори с президента Росен Плевнелиев, новия министър-председател Пламен Орешарски, ръководството на БСП и други партньори Ерлер е получил уверения, че България има работещо правителство.

"В момента страната спешно се нуждае от това", казва пред Дойче веле германският депутат.

Попитан дали споделя опасенията на критиците, че новата власт може да смени проевропейския курс на България с проруска ориентация, Гернот Ерлер отговаря така: "В София не разчетох други сигнали освен проевропейските. А що се отнася до проекта АЕЦ Белене, ако въобще някога бъде реализиран, това трябва да стане с помощта на частно финансиране. Като познавам обаче ситуацията на енергийния пазар в България и в Югоизточна Европа като цяло, истински бих се учудил, ако някой частен инвеститор прояви интерес към толкова рисков проект".

Според германския социалдемократ по-добрият вариант е да се развиват възобновяемите енергийни източници. Още повече, че в България условията за това са отлични, казва Ерлер.

По повод скандала с подслушванията, възобновеното от прокуратурата разследване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и подаденото от него заявление за отказ от депутатски имунитет Гернот Ерлер предупреждава за опасността от политически реваншизъм.

"Трябва да се гледа напред, а не назад. В противен случай страната е застрашена да заприлича на Украйна. За щастие не забелязах признаци за подобно развитие", казва германският депутат. В същото време той посочва, че ако има данни за извършени престъпления, те трябва да се разследват. Включително ако това засяга бившите управляващи.

Сред най-важните задачи на новото българско правителство са осигуряване на повече прозрачност на политическите решения, борба срещу бедността, честно и ефективно усвояване на европейските фондове, подобряване на условията за чуждите инвеститори и приемственост в политиката на добросъседство с всички съседни народи. "Ако новото българско правителство се справи с тези задачи, то има шансове да изкара един нормален управленски мандат", казва Гернот Ерлер.

Условието за това е представените в парламента политически сили да проявят достатъчно политическа зрялост. "Лично аз съм непоправим оптимист и вярвам, че това ще се случи", казва в заключение пред Дойче веле заместник-председателят на фракцията на социалдемократите в Бундестага Гернот Ерлер.

Споделяне

Още от България