Германският вътрешен министър предупреди за увеличаване на миграцията през Балканите

Хорст Зеехофер

Германският вътрешен министър предупреди, че расте броят на мигрантите, опитващи да влязат в Европа по т. нар. Балкански път на миграцията, предаде ДПА. "Очевидно е, че миграцията нараства значително, особено по Балканския маршрут", каза Хорст Зеехофер.

Масовото движение на хора през балканските страни беше един от факторите, които изостриха миграционната криза в Европа през 2015/2016 г. Тези мигранти - много от които бягащи от конфликти в Близкия изток - пътуваха през Турция до Гърция или България, а после през страните от бивша Югославия, Унгария и Австрия към Северна Европа, припомня ДПА.

Зеехофер е представител на партия Християнсоциален съюз, чието седалище е в Бавария, която придоби опит от първа ръка с миграционната криза по границите с Австрия и Чехия.

"Трябва да направим нещо, за да не се върнем отново на тревожните равнища" на миграция, каза той.

Министърът посочи брой от 200 000 мигранти годишно като равнище, което би могло да бъде прието в Германия, без да се предизвикват "социални или политически проблеми". За миналата година подадените молби за убежище във Федералната република са малко над половината на тази бройка.

Зеехофер възнамерява да направи крачка назад от оперативната политика след изборите през септември, но заяви, че е убеден, че въпросът за миграцията ще занимава и неговия наследник на поста вътрешен министър.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?