Германци учат КЗК как да разследва картели

Експертите от Комисията за защита на конкуренцията започват осеммесечно обучение как да провеждат разследвания на картелни споразумения. Това ще става по проект на Програма ФАР, по който партньор на антимонополната ни комисия е Федералното Министерство на икономиката и труда на Германия, съобщиха от КЗК.

Борбата с картелите е основен приоритет в работата, както на Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, така и на всички ведомства по конкуренцията на страните-членки на ЕС.

Според нашия Закон за защита на конкуренцията картелите между конкуренти за фиксиране на цени с цел разпределяне на пазара са едни от най-тежките нарушения на правилата на конкуренцията. Такова антиконкурентното поведение удря потребителите с по-високи цени и уврежда интересите на клиентите.

Разкриването на тайните картелни споразумения е предизвикателство за експертите на всяко ведомство по конкуренция, смятат в антитръстовата комисия. Затова специалистите ѝ щесе учат как да претърсват и изземат доказателства в офисите и други помещения на предприятията или техните превозни средства.

В рамките на проекта ще се анализира съществуващото българско законодателство в областта на картелите, за да се формулират препоръки за неговото усъвършенстване, допълниха от КЗК. Това ще позволи на комисията още в периода преди пълноправното членство в ЕС да се подготви за съвместна работа с Европейската комисия и националните органи по конкуренцията - членове на т.нар. Европейска мрежа.

Споделяне

Още от Бизнес