Гигантски кръст бе издигнат в памет на жертвите на Сталинския терор

Гигантски кръст бе издигнат в памет на жертвите на Сталинския терор

Гигантски кръст в памет на жертвите на Сталинските репресии през 30-те години беше издигнат с тържествена церемония край Москва. Дървеният кръст, висок 12.5 м и широк 7.6 м, беше поставен и осветен на полигона в Бутово, където са разстреляни повече от 20 хиляди души.

На 5 август 1937 г. влиза в сила заповедта на Йосиф Сталин и Народния комисариат по вътрешните работи (НКВД), която е предшественик на КГБ,  за операция по прочистване на всички бивши кулаци, активни антисъветски елементи и престъпници. Три дни по-късно започват и първите разстрели - именно на полигона в Бутово.

Сред “противниците на режима”, нарочени от тайната полиция на Сталин, са се оказали и много комунисти, както и почти цялото ръководство на Червената армия.

Възпоменателната церемония бе проведена от религиозни групи и организации за защита на човешките права. Кръстът е бил доставен с шлеп, като част от маршрута е преминавал през Беломорския канал, изграден с труда на затворници, струвал живота на хиляди.

Кръстът, изработен от сибирски бор, е направен в Соловетския манастир в Северна Русия, която сама по себе си е била обърната на затворнически лагер по време на чистките.

Сред екзекутираните през 1937 и 1938 г. е имало около 1 000 свещеници, монаси и монахини.

Никой не знае с точност колко души са погребани в Бутово.

70 години след "Голямата чистка" са останали живи само няколко хиляди нейни жертви. Те обаче така и не са били достатъчно справедливо компенсирани от държавата. Някои от тях разчитат само на малка пенсия.

Руската преса отбеляза, че на събитията в памет на загиналите не е имало представители на властите. Вестник "Ведомости" коментира, че в руското общество битува двойнствено отношение към репресираните от съветската власт. От една страна 59 от на сто от руснаците смятат, че при Сталинските репресии са пострадали невинни хора. От друга страна - 47 на сто са на мнение, че Сталин е изиграл положителна роля в руската история.

Руските власти изработиха нови ръководства за учебници по история, в които се прославят усилията за изграждане на "ново общество" в Съветския съюз по времето на Сталин, въпреки "някои допуснати грешки". Наскоро учебните ръководства бяха одобрени от Кремъл и лично от президента Владимир Путин.

Споделяне

Още от Свят