Главните европейски лидери имат различен подход към емиграцията

Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Дейвид Камерън

За по-малко от три седмици британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд изложиха рязко противоречащи си подходи към имиграцията, а германската канцлерка Ангела Меркел предупреди сънародниците си да не се оставят да бъдат манипулирани от крайнодесни ксенофоби.

Различните позиции на тримата влиятелни лидери показват колко трудно ще бъде да се постигне каквото и да е споразумение за реформа на политика на ЕС за мигрантите, което Камерън постави като цел преди обещания референдум през 2017 г. за членството на Великобритания в блока.

Всеки от тях отвръща на засилващите се антиимигрантски, еврофобски популистки движения, които заплашват отдавнашното господство на традиционните партии от левоцентристкия и десноцентристкия спектър.

Остава да се види кой подход, ако изобщо някой е успешен, ще се окаже по-ефективен в справянето с крайната десница и решаването на демографските и социални предизвикателства пред Европа.

Камерън избра да драматизира проблема с имиграцията и да го превърне в тест за членството на Великобритания в ЕС в опит да подкопае нарастващата подкрепа за Партията за независимост на Обединеното кралство преди общите избори през май. Той иска ЕС да промени основополагащия си договор, който пази свято принципа за свободно движение на хора, стоки и капитали, за да улесни мерките срещу безработните мигранти и предполагаемите злоупотреби със социални помощи.

Проучвания показват, че имигрантите от други страни на ЕС са големи вносители в социалната система и подават по-малко искания за помощи от британските граждани, но Камерън иска да им забрани да получават социални помощи през първите четири години, докато работят в страната.

Той постави и не успя да постигне целта да се понижи нетната миграция под 100 хиляди души годишно, далеч по-малко от 260-те хиляди, отчетени през годината до юни.

"Ще договоря намаляване на миграцията от ЕС и ще поставя реформата на социалната система като абсолютно изискване при повторните преговори", заяви консервативният премиер в реч на 28 ноември, след като Партията за независимост на Обединеното кралство спечели първите си две парламентарни места на частични избори.

Макар че той твърди, че не дискриминира поляците, които са най-голямата група сред близо 1 милион граждани на ЕС, пристигнали след 2004 г., критиците обвиняват Камерън в поощряване на ксенофобските предразсъдъци, и че позволява на Партията за независимост на Обединеното кралство да определя дневния ред.

Морално превъзходство?

Отвъд Ламанша социалистическият президент на Франция Франсоа Оланд представи диаметрално противоположен възглед за имиграцията тази седмица в първата си реч по чувствителната тема за 2 и половина години на власт. Изоставайки зад крайнодесния Национален фронт и консервативния Съюз за народно движение в проучванията на общественото мнение, Оланд призова французите да приемат имиграцията като икономически и културен подарък за тяхната страна и да не слушат тези, които твърдят, че Франция губи светската си идентичност поради разпространението на исляма.

Той защити бройката, която достигнаха новопристигналите - 230 хиляди души годишно, което е само малко под броя им във Великобритания. Повечето от тях са съпрузи или деца на вече пребиваващи в страната, които по закон имат право да се присъединят към тях, или бежанци, които законно търсят убежище, заяви той.

"Винаги е имало демагози, които експлоатират няколко пропуска в нашите общи правила, за да оправдаят отхвърлянето" на имигрантите, заяви Оланд. Той порица тези, които използват страховете и "мечтаят за малка Франция, за злобна Франция, затворила се в себе си Франция".

Неговият стремеж към морално превъзходство не доведе до практически стъпки за изпълнение на обещанието му от 2012 г. да даде право на глас на местните избори на чужденците, които не са граждани на страни от ЕС. Това, обясни той, ще изисква парламентарно мнозинство от две трети за промяна на конституцията, което той няма.

Оланд се представя не само като опозиция на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, според чието описание Франция е наводнена от имигранти мюсюлмани, забрадки и халално месо, а и на бившия президент Никола Саркози. Саркози, който се опитва да се върне на сцената като лидер на Съюза за народно движение, обеща да замрази временно членството на Франция в Шенгенската зона за свободно движение без паспортен контрол, докато тя не се реформира с цел затягане на контрола. Оланд определи тази позиция като "стъпка назад".

"Няма място за подстрекателства"

В Германия Меркел се дистанцира от набиращите скорост седмични демонстрации на предимно безпартийни десни срещу мюсюлманската имиграция. Тя призова гражданите да отхвърлят расизма и подчерта, че Германия се нуждае от имигрантите, за да ѝ помогнат да се справи с намаляващото местно население.

"Ние в Германия имаме свободата да протестираме, но няма място за подстрекателства и обиди към хора, които идват при нас от други страни", заяви Меркел в понеделник, след като проучване показа, че гласоподавателите искат от нея да обърне повече внимание на протестите.

В източния град Дрезден митинги, организирани от групата на име ПЕГИДА, или Патриотични европейци против ислямизацията на Запада, в които в началото участваха по неколкостотин души, сега привличат по 15 хиляди и се разпространяват и в други градове.

Развявайки германски знамена, те скандират "Германия - обичай я или я напусни", заедно с лозунга "Ние сме народът", който помогна за свалянето на комунистическото управление в Източна Германия през 1989 година.

Политически анализатори казват, че Меркел е изправена пред риска протестите да засилят подкрепата за антиевроепейската партия Алтернатива за Германия, която за малко не влезе в парламента миналата година, а след това спечели места в Европейския парламент и парламентите на няколко провинции.

По БТА

Споделяне

Още от Европа