Лидерът на ДСБ Иван Костов

Главният прокурор да провери какъв е мотивът и кой е възложителят на следенето

По-големият проблем от СРС-тата е бедността

Иван Костов

Главният прокурор трябва да изясни какъв е мотивът, кой е възложителят и потребителят на подслушването, защото това е тежко престъпление. За да има обвинение, трябва да има и мотив. Това коментира пред Нова телевизия в сряда лидерът на ДСБ Иван Костов във връзка със скандала с подслушванията.

"Има разлика между този скандал и всички други предишни скандали. Същественото е кой е възложителят и кой е потребителят. В предишните случаи е ставало въпрос за подслушване с разрешението на съда по искане на следователи и със знанието на прокуратурата, това е законът. Сега в този случай нито прокуратурата знае, нито съдът е разрешил, тоест има други възложители на тази поръчка и сме казали, че този възложител няма кой друг да е, освен г-н Борисов и г-н Цветанов. Това са предположения, но те са основателни предположения", подчерта Костов.

По думите му другото означава "да допуснем, че служители сами са организирали престъпна група и са започнали да подслушват граждани, бизнесмени, президента, журналисти". Според Костов обаче тези служители нямат мотив, с който да подслушват без нечие нареждане.

На въпрос дали страната трябва да "забрави за Шенген" след подобен скандал, лидерът на ДСБ обясни, че той би се отразил зле, "защото поражда огромно недоверие".

Костов обаче смята, че в страната скандалът няма тези измерения, каквито са в медиите. "Никой не задава тези въпроси за подслушването в страната, хората имат една тема – обедняването, вълнуват се само от това, от загубата на работни места. Питат хора, които имат работа и усещат, че обедняват. Проблем на националната сигурност се оказва не подслушването, а обедняването на хората", смята председателят на десницата.

"Държавата не трябва да се поставя отгоре, не трябва да прилага по отношение на гражданите сила и асиметрична власт, защото хората са равнопоставени по конституция с държавата", заяви Костов.

"Прокуратурата отговаря за спазването на законите, тя трябва да гарантира на българските граждани, че никой не посяга на техните права и свободи, както са записани в конституцията, прокуратурата има право и трябва всичко да провери", каза още лидерът на ДСБ и отново прехвърли темата към жизнените и гражданските проблеми в страната.

"Прокуратурата като ще проверява, да вземе да провери защо незаконно се прибира земята на хората, тя трябва и това да провери. Когато властта, каквато и да е тя, навлиза в човешките права, особено, когато това води до лишаване на хората от възможността да управляват собствената си собственост, това е основно задължение на държавата", смята Костов.

Лидерът на ДСБ наблегна още, че трябва да се реформира съдебната система, да се премахнат дефектите от конституцията, за да има "върховенство на правото".

Той обобщи, че у нас няма върховенство на закона, а на администрацията, на монополистите, на организираната престъпност, "която може да застреля човек пред Съдебната палата, но няма върховенство на закона".

Според Иван Костов, когато хората няма какво да ядат и обедняват, не може да ги занимаваш само с подслушване в предизборната си кампания. "Хората сигурно се гневят още повече и си казват: тия кога ще спрат да се занимават със себе си и кога ще помислят и за нас", заяви Костов, според когото протестите, които свалиха правителството, са тръгнали точно от масовото обедняване.

"Демокрацията не е универсално средство, с което да се лекува безработицата, бедността, разпадналата се здравна система. В Европа много често се случва така, че демокрацията не може да произведе решения. И не бива да претоварваме тези избори с тези очаквания", коментира още лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България