Главният прокурор ще поиска имунитета на всички депутати с дела

Главният прокурор ще поиска имунитета на всички депутати с дела

Главният прокурор Борис Велчев обяви в неделя, че ще внесе искане в парламента за сваляне на имунитета на всички депутати, чиито имена са в списъка на Върховната касационна прокуратура на лица от властта със заведени срещу тях дела.

Пред БНР той обясни, че е възложил да се изготви ясна справка за всички дела, които са спрени заради това, че лицата са станали народни представители и са придобили имунитет.

Според списъка на ВКС на представители на висшите етажи на властта с дела, срещу 6 депутати в 40-тия парламент има заведени досъдебни производства и съдебни дела в различна фаза, които са спрени поради имунитета им като избрани за членове на парламента. Това са Стефан Софиянски (БНС), Венцислав Върбанов (БНС), Юксел Хатиб (ДПС), Фидел Беев (ДПС), Иван Даков (Коалиция за България), Владимир Кузов (Атака).

В средата на седмицата по искане на предишния главен прокурор Никола Филчев Народното събрание свали имунитета на бившия столичен кмет и народен представител от коалиция “Български народен съюз” Стефан Софиянски. В последния ден от мандата си Филчев внесе искане за премахване на имунитета и на депутата от същата коалиция и бивш министър на земеделието Венцислав Върбанов.  

“Нямам сериозни основания да ревизирам решенията на съответните колеги от прокуратурата, които са счели, че на времето е имало достатъчно данни, за да повдигнат обвинения към лицата с имунитет, но ако някъде констатирам, че има неоснователно повдигнати обвинения, ще търся начин за корекция”, каза още главният прокурор и добави, че ако има такива случаи, те ще са много малко.

По повод казаното от Стефан Софиянски в петък, че посредници на прокуратурата са му искали подкуп, за да прекратят делата срещу него, Борис Велчев каза: “Изключително ме подразни това изявление на г-н Софиянски, защото се надявах той да го конкретизира и да можем да видим кой си е позволявал подобно поведение. Казвам това не като упрек към г-н Софиянски, защото зная, че като общество посвикнахме малко с корупцията и тя не ни дразни в нужната степен”.

“Но ако г-н Софиянски беше казал кой му е предлагал подобно нещо, щях да разпоредя проверка”, добави новият главен прокурор.

Той съобщи, че от събота във ВКС е започнала работа за изготвяне на критериите, по които да се извърши мащабна проверка на дейността на прокуратурата. По думите му целта е да се установи ефективността на отделните звена, да се види как са се движили делата и преписките, къде има неоснователни забавяния, какви са критериите за тяхното забавяне и образуване.

“Трябва да оценим дали навсякъде се е работило достатъчно професионално и отговорно, за да можем да препоръчаме нова структура на прокуратурата, която да бъде одобрена от Висшия съдебен съвет”, обясни Велчев.

Според него скандалът между Иван Григоров и Никола Филчев е изкуствено създаден и не отразява истинските проблеми на съдебната власт.

От своя страна президентът на неправителствената лобистка организация “Американски комитет за НАТО” Брус Джаксън, който следи отблизо състоянието на правораздаването у нас и неведнъж е отправял остри критики към прокуратурата, заяви по БТВ в неделя, че бившият главен прокурор Никола Филчев трябва да бъде разследван за корупция по време на мандата си.

"По време на мандата на Филчев често получавахме сигнали за корупция в системата, за насилие върху магистрати. Никола Филчев беше свързан с всичко това", посочи Джаксън.

Според Джаксън смяната на върха на прокуратурата е някакво подобрение, тъй като бившият главен прокурор Никола Филчев не се е справил с изискванията за ефикасност на прокуратурата. “Що се отнася до новия главен прокурор, той ще бъде оценен по това, което направи и това очакват всички”, каза още Джаксън.

“България напредва с изпълнението на реформите, които са необходими за положително решение още тази година за приемането ѝ в ЕС. Това е главният приоритет за България и ние очакваме да успеете”, каза още Брус Джаксън.

Споделяне

Още от България