Глоба от 211 хил. лв за ВиК- Видин заради отказ да присъедини клиент

Отказ на ВиК-Видин да присъедини към мрежата си фирмата "Витрейд" ще струва на водния оператор глоба от 211 715 лв., тъй като по този начин е злоупотребила с господстващото си положение, реши Комисията за защита на конкуренцията след жалба на потърпевшия клиент.

 

Антимопонолният орган установил, че на 4 септември 2006 г. "Витрейд” е подала до ВиК-Видин заявление да присъедини към мрежата мебелна къща. Дружеството обаче не е включено, въпреки че отговаря на нормативните изисквания, за да стане потребител на ВиК-услуги. Причината е, че ВиК-то отказва да смени името на партидата на обекта. Това не се случва и след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) дава на водния оператор задължителни указания да подаване на вода към сградата.

 

Комисията счита, че независимо от наличието на различни конкретни проявни форми на поведението на ВиК-Видин, по същество то се изразява в отказ за доставка на ВиК-услуги на реален клиент, по отношение на обект, в който клиентът извършва търговска дейност.

 

Действията на водното дружество представляват необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност, смята КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?