Глоба за преподаватели, оправдаващи от катедрата фашизма и комунизма

Преподаватели на ученици и студенти, които пред възпитаниците си публично отричат, оправдават или омаловажават фашисткия, нацисткият или комунистическият режим, трудовите лагери и Холокоста, да бъдат наказвани с глоба от 200 до 1000 лева. Това предлага като промяна в Наказателния кодекс депутатът от ОДС и бивш премиер Филип Димитров. Проектозаконът му бе внесен в сряда в деловодството на Народното събрание. 

Промяната е като отделен текст в глава „Престъпления срещу младежта”.

Предлага се още същото наказание да се налага и на журналисти, които предават или допускат в предавания одобрение или оправдание на изброените режими, изказано от трети лица, без да се разграничават от тях.

Пред Mediapool вносителят на проекта Филип Димитров каза, че в подобен вариант изброените санкции не са прилагани в законодателства на други страни с изключение на въпроса за Холокоста. В страни като Германия и Австрия отричането или омаловажаването на Холокоста се преследва от закона, докато в САЩ то се счита за част от защитената с конституцията свобода на словото, поясни Димитров и направи уговорката, че в американското законодателство има текстове за преследване на подбудителството към расова или верска омраза.

Депутатът каза, че е бил мотивиран да направи своето предложение от загриженост какво може да бъде внушавано на младите хора и децата под формата на носталгични спомени или под влияние на остарели марксистки разбирания.

Споделяне

Още от България