Гневът на височайшия министър-председател се изсипа върху главата на Софиянски

Г-н Минчев каква е вашата прогноза след съдебното решение за отстраняването на столичния кмет Стефан Софиянски?

Това решение се вписва в един цялостен процес на атака срещу дясно центристките политически сили и системния опит за тяхната маргинализация.

На практика решението, което засяга позициите на Стефан Софиянски, идва в един контекст, в който той непосредствено преди произнасянето на двете съдебни инстанции посети САЩ, говори, че има желание да бъде лидер на дясното пространство, за желанието си да бъде посредник между СДС и НДСВ. Той каза, че с удоволствие би бил министър-председател, ако Съюзът на свободните демократи вземе най-много гласове на изборите, пък ако НДСВ вземе повече - нека Симеон Сакскобугготски бъде министър председател.

Всички тези действия, според мен, са изнервили доста действащия министър-председател в страна. Той не обича да бъде опакован и обвързван в никакви коалиции, в никакви чужди сметки. Не обича да бъде смята за приятел или съюзник на когото и да било.

Този гняв на височайшия министър-председател, който иска да остане изцяло поливалентен - и на ляво и на дясно, по някакви неведоми канали, според мен се изсипа върху главата на Стефан Софиянски.

Г-н Минчев, според вас атаката идва то страна на НДСВ?

Не съм споменал НДСВ, говорих за височайшия министър-председател

Все пак, той е лидер на тази формация. Но от друга страна Софиянски даде знак, че е по-скоро е пречка за ДПС.

Не виждам особена възможност на ДПС, пък и особено желание на лидера на ДПС да направи това. Не мисля, че това, което се случва на г-н Софиянски произтича по някакъв начин от ДПС или пък във всеки случай връзката е непряка.

Може ли да има някакъв тип сделка - политико-икономическа, и някакъв и политически и икономически натиск срещу Стефан Софиянски?

Извън всяко съмнение подобни политико-икономически коалиции са възможни в България и в конкретния случай, и въобще. За мен цялата тази история се вписва твърде добре в цялостната тенденция за атакуване, изолиране и фрагментиране на политическите сили от десния спектър с цел те да бъдат маргинализирани и на тяхно място да бъде създадена една послушна десница. Десница, която ще слуша реалния съюз на олигархични интереси, който вече контролира пряко българската политика.

Г-н Минчев, днес дойде новина, че лидерите на 7 партии са се обединили в ново дясно центристко движение, наречено Демократична алтернатива. Там са г-н Евгени Бакърджиев, Ангел Георгиев, Атанас Попов от ВМРО-БДД, Петко Илиев от НЗМД,Александър Янчулев, Захари Петров и Камен Бараков. Това сериозно обединение с перспективи в бъдеще ли е?

Все известни вождове влизат в това обединение, доколкото чувам, засега не знам да разполагат с индианци, но може да се намерят.

А какво би станало ако зад такава нова дясно центристка сила застане много известно лице, да речем - една популярна фигура като Бойко Борисов?

Това е хипотеза, която съществува в публичното пространство от доста време насам. Бойко Борисов е човек, който не се занимава пряко с политика или поне твърди това, но има много висока популярност в обществото. Една негова кандидатура или политическа сила, която би оглавил, според мен би имала един много сериозен успех в тази ситуация. Но дали това ще се случи зависи от самия Бойко Борисов и от ограниченията и рамките, в които самият той е принуден да действа.

* Публикуваме с незначителни съкращения интервюто, излъчено по програма "Хоризонт" на БНР

Споделяне

Още от България