"Голдман Сакс" глобена с 550 млн. долара за ипотечни измами

"Голдман Сакс" глобена с 550 млн. долара за ипотечни измами
Американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) се съгласи да плати 550 млн. долара, за да отпаднат отправените ѝ обвинения във финансови измами, съобщават световните агенции.Обвиненията са свързани с продажби на ипотечни инвестиции по време на кризата с имотния пазар в САЩ.

Федералната комисията по ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ обяви, че в нейната история това е най-голямата глоба, наложена на банка.

Британската "Ройал Банк ъф Скотланд" (Royal Bank of Scotland), която в момента е 84% собственост на британските данъкоплатци и загуби около 840 млн. долара от инвестиции, ще бъде компенсирана със 100 млн. долара.

Германската "Дойче индъстрибанк" (IKB Deutsche Industriebank) ще получи 150 млн. долара. Останалите 300 млн. долара от присъдената глоба ще отидат в американското министерство на финансите.

Условията на споразумението трябва да бъдат одобрени от федерален съдия.

Комисията обяви, че "Голдман" е признала, че е предлагала "непълна информация" за предлаганите финансови инструменти.

Банката излезе с изявление, в което се казва, че не признава да е извършила законови нарушения, но приема решението като "правилен изход за нашата фирма, за нашите акционери и нашите клиенти".

Независимо от рекордната глоба, акциите на "Голдман" нараснаха с 4.5%, което отразява оценките на анализаторите, че компанията се е разминала с леко наказание.

"Те плащат 550 млн. долара и получават 800 млн. долара заради скока на борсовите им цени...разминаха се лесно", коментира Кевин Карън от "Stifel, Nicolaus & Co".

За първите три месеца на годината "Голдман" направи печалба от 3.5 млрд. долара.

През април "Голдман Сакс" беше обвинена, че е мамила инвеститорите, продавайки им сложен финансов продукт, обезпечен с рискови ипотечни кредитни даривати."Голдман", за която се твърди, че е най-престижната инвестиционна банка, се измъкна почти невредима от глобалната финансова криза.

Споделяне

Още от Бизнес