Горещата вълна в Канада взе десетки жертви

Горещата вълна в Канада взе десетки жертви

Няколко десетки души са починали внезапно в понеделник в района на канадския град Ванкувър, това е пик на смъртността, вероятно свързан с горещата вълна, обхванала западната част на американския континент, съобщи федералната канадска полиция, цитирана Франс прес.

Два пункта на полицията и на кралската жандармерия в региона на Ванкувър съобщиха поотделно, че най-малко 69 души са починали внезапно от понеделник насам в градовете Барнаби и Съри, на фона на исторически "топлинен купол", захлупил западната част на Канада и САЩ.

Смятаме, че горещината е допринесла за повечето смъртни случаи, се казва в полицейско съобщение и се добавя, че голяма част от жертвите са в пенсионна възраст.

Говорител на жандармерията призова хората да проверят дали близките им са добре и подчерта, че времето е смъртоносно за уязвими членове на общността, особено за възрастни хора и за такива със здравословни проблеми.

Премиерът на провинция Британска Колумбия Джон Хорган каза, че това е най-горещата седмица, която тази част от Канада някога е преживявала.

Канадският град, който е на тихоокеанския бряг, от няколко дни регистрира температури от 30 градуса по Целзий, много над нормалните, които са около 21 градуса за този сезон.

Абсолютен температурен рекорд за цяла Канада беше отчетен в понеделник в Литън - селище североизточно от Ванкувър, където живачният стълб достигна 47,9 градуса, а няколко града във вътрешността на провинцията регистрираха и във вторник температури над 40 градуса.

На други места температурата достигна 49,5 градуса по Целзий, като аномалната жега доведе до затварянето на училища и центрове за ваксинация, прекъсвания на електричеството и спиране на градския транспорт.

Предупреждения за изключително горещо време остават в сила за по-голямата част на Западна Канада, горещата вълна се премества на изток към провинция Алберта и в северозападна посока.

Температурите в градове, известни с умерения си климат, като Портланд в северозападния американски щат Орегон, също достигнаха рекордни стойности от 40-44 градуса, а в съседни райони термометрите отчетоха и по-високи показатели

Властите определят като "изключително опасни" високите температури, дължащи се на т. нар. "горещ купол" - климатичен феномен, при който топлият въздух се задържа в близост до земята, докато слънцето продължава да я нагрява, отбелязва френското издание.

В. "Гардиън" пише, че горещата вълна се дължи на смесването на въздушни маси с различно налягане, идващи от Аляска и Канада. Изключително топлото време се влошава от глобалното затопляне.

Подобни климатични събития не се случват често, веднъж на едно до три десетилетия, отбелязва Ник Бонд, главният климатолог на щата Вашингтон. Такива температури, макар и не най-високите в страната, са особено тежки за този регион, който не е подготвен и адаптиран.

Температурите ще се понижат на места, но въпреки това ще останат по-високи от обичайните. Това създава опасности за земеделието и риск от пожари, предупреждава Бонд.

Живеещите в региона се насочиха към плажове, басейни и хотели, за да се разхладят.

Ситуацията се влошава от сушата, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

След като се затопли, земята изсъхва, което улеснява още по-голямото повишаване на температурите. А в засегнатите от засушаване западни райони на САЩ има достатъчно топлина, която да попадне в капана на създаващата "горещия купол" атмосферна система с високо налягане, която действа като капак на тенджера.

Жегата и сушата в региона работят в тандем, водейки до подобряването на температурни рекорди.

Отдавна знаем, че Земята се е затоплила с повече от 1 градус по Целзий от 1900 г. и темпото на затопляне нарасна през последните десетилетия. По-високите средни температури повишават вероятността от извънредни климатични събития и допринасят за това периодите на изключителна жега да стават по-чести, по-дълги и по-интензивни.

Тъй като електрическата мрежа в района е претоварена, гражданите са призовани да избягват пускането на големи уреди като фурни и перални в най-натоварената част от деня, да изключат всички уреди, които не използват, и да обмислят варианта за по-кратки или по-студени душове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?