Горски пожари мъчат Португалия и Испания

Горски пожари мъчат Португалия и Испания

Повече от 1000 огнеборци, подкрепени от 19 единици въздушна техника, се бориха във вторник за пети пореден ден с голям горски пожар в Южна Португалия, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че някои пожарникари са поставили под въпрос ефикасността на стратегията за потушаване на огъня.

Властите се надяваха, че по-ниските температури през нощта ще позволят на екипите най-после да локализират пожара, който в понеделник беше 95 процента овладян. Причина за продължаващото разрастване на огнището са силните поривисти ветрове, подпомагащи разпростирането на огъня върху сухи и до голяма степен недостъпни гористи местности.

Пожарът достигна на 500 м от противопожарната служба в Моншики, градче с 2000 души население, на около 250 км. южно от столицата Лисабон, и властите евакуираха хората от много къщи.

Службите за спешна помощ казаха, че при горския пожар са пострадали 29 души.
Неуточнен брой къщи по гористи хълмове, вероятно няколко десетки, са изгорели.

Действията на огнеборците бяха критикувани, като имаше упреци, че лоша организация пречи на операцията.

Още преди месеци Моншики беше обявен за зона на голям риск.

Борбата с огъня се координира от Агенцията за гражданска защита - правителствен орган под шапката на вътрешното министерство. Националната асоциация на професионалните пожарникари и профсъюзът на професионалните пожарникари излязоха със съвместно изявление, че неотдавнашната реорганизация на дейността им трябва да бъде преосмислена. Организацията поиска "много спешна" среща с вътрешния министър.

Португалия активизира борбата с пожарите, след като миналата година в горски пожари, избухнали по време на голяма суша, загинаха 109 души.

Витор Ваз Пинту, началник на местния клон на агенцията за гражданска защита, каза, че прогнозата за времето около Моншики е "неблагоприятна", с поривист вятър от север, известен като "нортада".

Очаква се температурите да спаднат до 35 градуса - нормални за Южна Португалия през август.

Иберийският полуостров преживя рекордни горещини през последните почивни дни, а надхвърлилите 45 градуса температури пресушиха обширни райони.

Испанските служби за спешна помощ днес се бориха с горски пожар край средиземноморския град Валенсия, като използваха двадесетина летателни апарати.

Спасители са евакуирали поне 2500 души. Огънят е пламнал снощи в района на община Лученте и е обхванал 1000 хектара.

През почивните дни в цяла Испания беше много горещо, температурите надхвърлиха 40 градуса и в много провинции беше обявен най-високият, червен код за опасно време.

Споделяне

Още от Европа