Говорителят на правителството: Няма криза в държавността

Според правителствения говорител Димитър Цонев не може да се говори за криза в държавността, тъй като няма криза нито в парламента, нито в президентската институция, нито в правителството.

"Що се отнася до съдебната власт, всички признават, че тя се нуждае от реформа с цел присъединяване към НАТО и Европейския съюз", каза Цонев. "Ако има асинхрон между някои от институциите, това не означава, че трябва да говорим за криза между тях или за криза на държавността", допълни той.

Като пример за липсата на криза Цонев посочи, че утре ще се проведе редовното заседание на правителството, на което премиерът и министрите спокойно щели да обсъдят текущата си работа.

Вчера лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че на практика цялата държавност в момента е в много сериозна криза. Тя каза това по повод "съзнателното желание" в държавата да се тиражират слухове, които не се опровергават и остават да витаят в публичното пространство. Михайлова напомни, че СДС поиска премиерът да бъде извикан в парламента и да изясни фактите по случая "Гном". Синята лидерка заяви, че когато има тревога в обществото, не може полицаите да дават отговорите вместо политиците. "Няма ги политическите отговори и следователно няма политическа отговорност", каза Михайлова. Тя отново потвърди, че иска провеждането на проверка, която да свали всякакви подозрения за нерегламентирано използване на СРС и за минали периоди, защото "това е много тежка ситуация за цялата държава да влизаме в тези обвинения".

Вчера също така беше огласено, че СДС имат съмнения за връзка между подслушаните разговори от службите и политически действия на вътрешния министър Георги Петканов. СДС призовава премиера да потърси отговорност на Петканов "за това, че е допуснал неморална и политически немотивирана злоупотреба с власт".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?